Zemanovci mají sjezd a přou se o předsedu i peníze

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 11. 2010 18:40
Miroslav Šlouf je intrikán, křičí jeho odpůrci
Miroslav Šlouf
Miroslav Šlouf | Foto: Ondřej Besperát

Praha - U "zemanovců" to před víkendovým sjezdem vře - do vlasů si vjeli "šloufovci" a "antišloufovci".

Strana, která v květnových volbách do sněmovny dostala 4,3 procenta hlasů, sice nedosáhla na poslanecká křesla, ale odčerpala voliče ČSSD. Sociální demokraté tak sice zvítězili, ale jen s malým náskokem před druhou ODS - a byla to nakonec ODS, kdo sestavil vládu.

SPOZ navíc dosáhla na státní příspěvek - za volby inkasuje 23,5 milionu korun.

Podzimní volby? Propadák!

Spory odstartovaly nedávné pro Stranu práv občanů neúspěšné podzimní volby. Jejich hlavní tváří v Praze se stal lobbista a bývalý šéfporadce premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf - jeho tvář shlížela z řady billboardů. Strana ale v Praze vůbec neuspěla.

V době komunálních voleb ale už nebyl Miloš Zeman předsedou SPOZ - poté, co se strana nedostala do sněmovny, rezignoval a vrátil se na Vysočinu.

Část členů neúspěšné strany teď tvrdí, že si v ní Miroslav Šlouf uzurpoval příliš velkou moc ve svůj prospěch.

Šloufovci, odejděte!

"Během několika měsíců jsme dramaticky prohráli troje volby a jediný , kdo vyvodil osobní závěry byl právě Miloš Zeman, i když to evidentně nebylo vhodné," píše ve svém prohlášení, které má Aktuálně.cz k dispozici, Jiří Kajetán, který stál u zrodu strany.

A pokračuje: "Kladu si často otázku, zda vědomě, či nevědomě uvrhl stranu do marastu Miroslava Šloufa, zákulisního, nečestného a neformálního řídícího strany se svými přisluhovači."

Podobně jako Jiří Kajetán mluví i další člen strany, teď už bývalý předseda SPOZ v Královéhradeckém kraji Jaroslav Syrový: "Chci vystoupit, pro mě je nepřijatelné být ve stejné straně jako Šlouf. Takových bulíků jako já tam byly stovky."

Vyjádření Miroslava Šloufa se nám nepodařilo získat - na vzkaz Aktuálně.cz se neozval.

Část členů teď tvrdí, že sobotní sjezd není svolaný správně a kritizují údajnou nedemokratickou volbu delegátů. Členská základna se navíc hádá i o peníze, respektive o to, kam a kolik peněz šlo právě na podzimní volby. Miroslav Šlouf teď slibuje audit.

Sám v médiích tvrdí, že chce jen stranu předat a odejít, protože prý s politikou skončil.

 

Právě se děje

Další zprávy