Zeman zůstane čestným předsedou SPOZ a bude ji volit

ČTK ČTK
2. 3. 2013 14:55
Jako nadstranický prezident se pouze nebude podílet na volební kampani strany
Foto: Sandra Štefaniková

Kunovice (Uherskohradišťsko) - Miloš Zeman v sobotu novinářům řekl, že i jako prezident nadále zůstane čestným předsedou Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) a bude tuto stranu volit.

Uvedl to na krajské konferenci SPOZ ve Zlínském kraji, která se koná v Kunovicích na Uherskohradišťsku. 

Takto otevřená podpora však podle Zemana nezajišťuje straně automatický úspěch ve volbách. "SPOZ musí připravit kvalitní program a zároveň vybrat dobré kandidáty," řekl.

A jelikož chce být Zeman zejména nadstranickým prezidentem, nebude se podle svých slov podílet na volební kampani strany.

Budoucí prezident už má také jasno, koho jmenuje svým kancléřem a šéfem zahraničního odboru. Jména ale oznámí až po inauguraci, která je plánována na příští pátek.

"Odmítl jsem návrh jedné nejmenované firmy, která mi chtěla věnovat pero v hodnotě jednoho milionu korun na slavnostní podpis prezidentské přísahy. Firmě jsem doporučil, aby milion raději věnovala na psací potřeby žákům těch škol, v jejichž regionu se firma nachází. Inaugurace tedy nebude zpestřena jednoúčelovým perem za milion korun," podotkl.

Delegátům krajského sněmu SPOZ v Kunovicích v sobotu Zeman zopakoval, že jeho první cesta po inauguraci povede právě do Zlínského kraje.

Zeman hned po příjezdu do Kunovic obdržel od jednoho ze svých příznivců láhev domácí hruškovice. Láhve s alkoholem cinkaly také v taškách některých delegátů, kteří se jimi chystají obdarovat budoucího prezidenta. Šéf SPOZ Mynář u vchodu do sálu vtipkoval, že se sněmu účastní i chemik, který každou láhev důkladně zkontroluje, zda neobsahuje jedovatý metanol.

 

Právě se děje

Další zprávy