Zeman začíná cestu na Hrad. Přejí si to jeho přátelé

Martina Macková, Markéta Chaloupská
3. 10. 2008 16:45
Sešli se v Praze, přišly stovky lidí
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Cesta bývalého expremiéra Miloše Zemana z Vysočiny zpět do politiky, snad až na Pražský hrad, začíná - možná i proti jeho vůli.

V kongresovém centru se v sobotu sešli delegáti ustavujícího shromáždění Přátel Miloše Zemana. Jeho zakladatelé, s nimiž Aktuálně.cz hovořilo, si od toho slibují a přejí právě to, aby se Miloš Zeman stal příštím prezidentem České republiky.

O tom, že "důchodce" z Vysočiny kandidaturu neodmítne, jsou přesvědčeni. "Ještě ho trochu přemlouváme," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz bývalý ministr průmyslu v Zemanově vládě Miroslav Grégr.

Kdo jsou a co dnes dělají hlavní přátelé Miloše Zemana?

Článek pokračuje pod grafikou.

Ať se vrátí

Rada zakladatelů sdružení, která, jak patrno z grafiky, z velké části připomíná složení Zemanovy vlády z let 1998 až 2002, počítá s tím, že Miloš Zeman by měl o prezidentské kandidatuře rozhodnout před volbou v roce 2013, kdy vyprší mandát Václavu Klausovi.

"Vyjádří se až před prezidentskými volbami. Až bude vědět, jestli má potřebnou podporu," řekl Aktuálně.cz například bývalý ministr zdravotnictví Bohumil Fišer.

"Do hlavy mu ale nikdo nevidí," je opatrnější bývalý poslanec socialistů František Ringo Čech.

Oproti tomu lobbista Miroslav Šlouf si je Zemanem na Hradě téměř jistý. "Vsaďte všechny své volné peníze," řekl v on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Švejnar není konkurence

Přestože v roce 2013, kdy bude příští volba prezidenta, se Miloš Zeman dožije 69 let, nemusí mít podle přátel strach ze žádného soupeře.

Takový Jan Švejnar, kterého letos Paroubkovi socialisté nasadili proti Václavu Klausovi a kterého dost možná vyšlou do volby i příště, nemůže prý Zemanovi konkurovat.

"Nechci se pana Švejnara dotknout, ale nic o něm nevíme a není o něm už ani slyšet. Miloš Zeman je osobnost, která na tento post má zkušenosti i intelekt a my o tom chceme přesvědčit veřejnost. Proč už dnes? Politika je běh na dlouhou trať," říká Miroslav Grégr.

Co píší o možném Zemanově "comebacku" blogeři

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Pehe:
Špatný vtip z podsvětí - Zeman na Hrad!
Foto: Aktuálně.cz
Jan Urban:
Miloš z Vysočiny

Bonmoty versus televize 

Přátelé Miloše Zemana si na sobotu objednali sál pro 600 lidí.  "Jsem sám zvědavý, jak to dopadne," říká exministr Grégr.

"Ale nebudu brát jako tragédii, když přijde lidí méně lidí. Podle ohlasů by sál neměl stačit, ale lidé když mají vytáhnout paty z domu, tak raději zůstanou o víkendu u televize," říká exministr Grégr.

Do Kongresového paláce by měl podle všeho přijet i expremiér, který zde má přednést projev. Jeho nejbližší političtí přátelé říkají, že bude hodnotit hlavně současnou politickou situaci.

Kromě jiného uslyšíme například to, že současná politika má konfrontační charakter a politické strany by se měly na důležitých věcech umět domluvit.

"A chybět nebudou ani tradiční Zemanovy bonmoty," slibuje Fišer. 

 

Právě se děje

Další zprávy