Zeman: Za prezidenta bych zvolil soudce Rychetského

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 9. 2015 13:52
Prezidentem je podle Zemana především ten, kdo se o to sám přihlásí. Z těch, co tak ještě neučinili, je pak podle něj nejlepší volbou právě předseda Ústavního soudu.
Miloš Zeman zahajuje nový školní rok.
Miloš Zeman zahajuje nový školní rok. | Foto: ČTK

Praha - Prezident Miloš Zeman by v případných prezidentských volbách dal svůj hlas předsedovi Ústavního soudu Pavlovi Rychetskému.

Řekl to při debatě s dětmi na zahájení školního roku v Základní škole Curieových v Praze. Později novinářům řekl, že s Rychetským o kandidatuře dvakrát mluvil, prý ji pokaždé odmítl.

Prvňáčkům prezident popřál, aby se naučili co nejdříve číst, protože kniha je podle něj nejlepší přítel.

Oblíbení činitelé

"Prezident je především ten, kdo si o to řekne sám. Musí mít tu odvahu, aby se přihlásil kandidaturou, a nesmí to být taková ta sedící panenka v koutě," řekl Zeman žákům.

Z těch, co se o prezidentský post ještě nepřihlásili, je pak podle něj nejlepší volbou právě Rychetský. "Hovořil jsem s ním o tom dvakrát, on to dvakrát odmítl," dodal později prezident.

Rychetský v úterý vzkázal, že se k Zemanovu výroku ani případné kandidatuře nebude vyjadřovat.

Jak Zeman, tak Rychetský patří podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mezi nejdůvěryhodnější české ústavní činitele.

V červnovém průzkumu skončil Rychetský třetí, Zeman na pátém místě. Předsedovi Ústavního soudu je 72 let. Je o víc než rok starší než Zeman.

Problémy s matematikou

Prezident se dnes dětem přiznal, že měl ve škole problémy s matematikou. Ze zpěvu a tělocviku pak dostal dvojku, i když prý na vysvědčení měla být spíše trojka. Neuměl kotoul a učitel zpěvu si při jeho vystoupení prý zacpával uši.

"Byl jsem šprt. A to ne vlastní zásluhou nebo vlastní vinou, ale proto, že jsem měl maminku učitelku," poznamenal Zeman.

Ta ho v prvních ročnících základní školy učila a byla na něj prý neobyčejně přísná.

"Nutila mě, abych se učil, a pak už mi to zůstalo," dodal. Žákům zároveň řekl, že známky jsou sice důležité, ale dostat dvojku nebo trojku není žádnou katastrofou.

Děti se ptaly i na uprchlíky

Na další dotazy dětí také řekl, že ho prezidentování baví, že je pro přijetí eura, jako ministr školství by zařídil větší preferenci technických oborů, a že pokud by nebyl prezidentem, četl by si v lesích na Vysočině.

Právě o knihách Zeman před dětmi mluvil několikrát. Kniha je podle něj nejlepší přítel, který neodmlouvá.

Jako dítě měl nejraději Káju Maříka, a to i proto, že kniha byla tehdy zakázaná. Dodnes se k ní prý "o prázdninách" vrací.

Děti, které položily řadu otázek, se ptaly i na uprchlíky. Zeman zopakoval svůj negativní postoj k ekonomickým migrantům. Pomáhat by se podle něj mělo pouze těm, kterým v domovských zemích hrozí poprava. Těch je prý ale "strašně málo".

Zkritizoval radikální islám a poznamenal, že podle názoru některých lidí se islám kvůli svému pozdějšímu vzniku nyní nachází z evropského hlediska ve 14. století, a prožívá tedy dobu, kterou křesťanství prožívalo v dobách inkvizice. "Nevím, jestli to není zjednodušený výklad, ale něco na tom je," řekl prezident.

Do školy jde 118 000 prvňáčků

Loni Zeman zahájil školní rok v Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech. Popřál tehdy prvňáčkům, aby jim rodiče koupili tablety. Díky tomu by podle něj nemusely nosit těžké učebnice a vše potřebné by našly v tomto mobilním digitálním zařízení.

Do základních škol v zemi nastoupilo 118 000 prvňáčků. V mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách v tomto školním roce proti minulému přibude 30 000 žáků.

Vyšší bude počet dětí v základních školách a předškolních zařízeních, naopak se stále snižuje počet žáků středních škol.

 

Právě se děje

Další zprávy