Zeman vyrovnal účty za prezidentskou kampaň

Domácí Domácí
21. 6. 2013 13:05
Zbylých 35 tisíc korun věnuje na Fond ohrožených dětí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman vyrovnal účty za předvolební prezidentskou kampaň. Zbylé finance věnuje Fondu ohrožených dětí (FOD) na projekt Klokánek.

Ve čtvrtek na transparentní účet přišla částka 1 100 000 korun od Zemanovy strany SPOZ. Prezidentův tým obratem zaplatil celkem 1 078 000 za reklamní panely, grafické práce a tisk. Na účtu nyní zbývá necelých 35 tisíc korun, které hlava státu věnuje Fondu ohrožených dětí na projekt Klokánek.

"Můžu říct s čistým štítem, protože za to ručím svým vlastním osobním majetkem, že bylo vše vyrovnáno, vše uhrazeno do poslední koruny," řekl Zemanův kancléř Vratislav Mynář ČTK.

Úmysl uhradit náklady do pátku i přispět Klokánku avizoval Mynář v úterý na tiskové konferenci na Hradě.

O využití darovaných peněz rozhodne předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, se kterou se první dáma ve středu vydala na návštěvu hostivického Klokánku.

Povinnost zřídit si transparentní volební účet měli všichni kandidáti v první přímé volbě prezidenta. Největší problémy se splácením měl bývalý premiér Jan Fischer, dosud dluží 5,3 milionu korun. "S Janem Fischerem se sejdeme v pondělí, v tuto chvíli nevím, kolik ještě zbývá splatit," uvedl člen volebního týmu Jan Pirk.

Zemanova kampaň nakonec vyšla na 37,2 milionů, o 1,2 milionu více než v případě druhého kandidáta v pořadí Karla Schwarzenberga.

 

Právě se děje

Další zprávy