Zeman vyhlásil boj kmotrům, neonacistům a médiím

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 3. 2013 10:54
V inauguračním projevu slíbil nový prezident, že nebude "soudcem" na politické scéně
Miloš Zeman si v inauguračním projevu stanovil tři hlavní cíle
Miloš Zeman si v inauguračním projevu stanovil tři hlavní cíle | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu vytyčil tři základní cíle pro své působení v úloze hlavy státu: uklidnit politickou scénu, rozšířit, jak řekl, "ostrovy pozitivní deviace" a bojovat proti "kmotrovským mafiím" a médiím.

Politické scéně nabídl "neutrální půdu" pro hledání dialogu a slíbil, že by v takovém případě vykonával roli prostředníka a moderátora, nikoliv ale soudce.

"Tato role prezidentu republiky evidentně nepřísluší," prohlásil Zeman.

Pochválil si "opoziční smlouvu"…

Inaugurační projev využil k tomu, aby vyzdvihl tzv. "opoziční smlouvu" mezi ČSSD a ODS, kterou v roce 1998 uzavřel s Václavem Klausem - smlouva umožnila existenci menšinové vlády ČSSD.

Dokument: Přečtěte si Zemanův inaugurační projev v plném znění

Jako prezident chce podporovat to, čemu říká "ostrovy pozitivní deviace" - jmenoval mezi nimi podnikatele "baťovského typu" (platící daně, vytvářející pracovní místa, reinvestující zisk) nebo třeba úspěšné starosty a osobnosti z oblasti školství, zdravotnictví nebo sportu.

V této souvislosti slíbil, že chce rozšířit počet udělovaných vyznamenání právě takovým lidem.

Projděte si průběh Zemanovy inaugurace v obrazech:

… a tvrdě zkritizoval média

Poté se pustil do "ostrovů negativní deviace" - tam zahrnul "kmotrovské mafie", neonacistické bojůvky, ale také "podstatnou část českých médií".

Zemanova kritika médií se táhne prakticky celou jeho politickou kariérou. Tentokrát přímo v inauguračním projevu hovořil o "upovídaných komentátorech", kteří ničemu nerozumějí, a médiích, která se zaměřují na "vymývání mozků".

Zajímavé bylo, že právě tato pasáž - a také jako jediná v průběhu proslovu - sklidila potlesk přítomných zákonodárců i hostů.

V programu i majetková přiznání

V souvislosti s "kmotrovskými mafiemi" nový prezident zdůraznil, že dál bude prosazovat přijetí plošných majetkových přiznání - a s vědomím, že prezident nemá zákonodárnou iniciativu, řekl i oficiálně, jak to bude prosazovat.

"Budu se trpělivě snažit přesvědčit poslance a senátory, aby takový zákon navrhli," prohlásil Miloš Zeman.

Hned v úvodu pak poděkoval všem, kdo ho volili, i všem, kdo volili Karla Schwarzenberga, protože tím podle Zemana "uplatnili své aktivní občanství".

Svého předchůdce Václava Klause oslovil v úvodu "pane prezidente", což ovšem Václav Klaus před deseti lety učinil také směrem k Václavu Havlovi.

 

Právě se děje

Další zprávy