Zeman vrací úder: Prezidentem za ČSSD být nechce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 5. 2012 20:00
Uvnitř ČSSD sílí proud, který by Zemana podpořil jako kandidáta na Hrad
Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: Jan Langer

Praha - Miloš Zeman vylučuje, že by se mohl nakonec stát oficiálním kandidátem ČSSD na prezidenta. Část ČSSD si to podle informací Aktuálně.cz přeje s tím, že by se někdejší předseda sociálních demokratů a nynější čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci musel vrátit do řad členů ČSSD.

Zeman už má jistou dostačující nominaci od deseti senátorů, což organizoval senátor za ČSSD Vladimír Dryml.

K návratu do ČSSD se ale Zeman zatím nechystá. A navíc nechce ani nominaci od současného vedení ČSSD. Důvod je jasný - prezidentská volba v roce 2003, kdy ho nevolili ani někteří zákonodárci z řad ČSSD.

"Vzhledem k tomu, že ve vedení sociální demokracie jsou někteří lidé, konkrétně Sobotka nebo Zaorálek, kteří tehdy popřeli výsledky tohoto referenda, nevidím důvod, proč bych tento pokus opakoval," prohlásil v rozhovoru pro Aktuálně.cz Miloš Zeman.

"Ti lidé nezradili mě, ale sociální demokracii," dodává.

Podpora voličů ČSSD? Tu chci…

Zároveň se ale nezříká podpory ze strany "voličů ČSSD". Na přímou otázku navíc ani podpory i současného vedení strany, pokud by mu ji vyjádřilo: "Pak bych řekl, že to budu respektovat a že uvítám tuto podporu stejně jako podporu jiných parlamentních stran."

Dál ale trvá na tom, že oficiálním kandidátem ČSSD být nechce.

V současné době sbírají jeho příznivci podpisy pod petici za Zemanovu kandidaturu. On sám říká, že kdyby se jich sebralo míň než požadovaných 50 tisíc, nekandidoval by, ačkoliv by s nominací senátorů mohl i tak.

S neúspěchem petiční akce ostatně příliš nepočítá - dodává, že koncem června by měl být podpisů dostatek, že ale dál petiční akce bude pokračovat.

Kampaň se fakticky rozjela

Miloš Zeman ostatně už fakticky rozjel předvolební kampaň.

V těchto dnech pobývá v Praze a ve čtvrtek se zúčastnil premiéry dokumentárního filmu ze světa freestyle motokrosu, který mapuje jeden rok v životě mistra světa Libora Podmola.

A při té příležitosti už dopředu SPOZ avizovala, že Podmol předá Zemanovi petiční arch s podpisy tvůrců filmu na podporu prezidentské kandidatury.

V pondělí zase Zeman vystoupí na půdě pražské právnické fakulty s přednáškou na téma "Proměny české politiky v posledních dvaceti letech a jejich vliv na českou společnost".

Stranický i nadstranický?

Faktem je, že Miloš Zeman vystupoval na akademické půdě v posledních letech několikrát.

V této souvislosti je ale minimálně zajímavý zápis z jednání předsednictva pražské organizace SPOZ, kterou vede Miroslav Šlouf, z letošního 19. března.

V zápisu se výslovně píše: "Předsednictvo se zamyslí nad možnostmi, jak propagovat Miloše Zemana jako našeho kandidáta na prezidenta, je doporučeno se zamyslet nad možnostmi přednášek Miloše Zemana na vysokých školách."

Sám Zeman ale odmítá, že by byl Miroslav Šlouf (někdejší poslanec KSČ v době normalizace, později vlivná postava ČSSD a šéf poradců premiéra Zemana) součástí jeho volebního týmu.

Miloš Zeman, i jako kandidát SPOZ, chce navíc vystupovat částečně jako kandidát nadstranický - k tomu mu má pomoct iniciativa "Zeman na Hrad".

 

Právě se děje

Další zprávy