Zeman: Vláda je nekompetentní a odbory dělají klukoviny

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
13. 5. 2012 19:41
Rozhovor s Milošem Zemanem o tom, jak by zasahoval do dění, kdyby se stal prezidentem
Je zde slabá vláda a slabá opozice
Je zde slabá vláda a slabá opozice | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud by se prezidentem stal Miloš Zeman, vláda by to měla zase o trochu těžší.

Sám sice tvrdí, že by se kabinet neměl čeho bát, ale kritizuje ho za snahu jen šetřit, kde se dá, za postoj k Evropské unii i za to, že "většina ministrů současné české vlády nerozumí svému rezortu".

Skrytá hrozba se skrývá v jeho slovech, že prezident má přece "formální, ale i neformální vliv ".

Svůj díl od něj ale dostávají i odbory, jejichž ohlášené akce označuje za "klukoviny".

Aktuálně.cz: Jako prezident byste musel spolupracovat s vládou. Řekněme, že vláda premiéra Nečase přežije i dobu prezidentských voleb. Čeho by se od vás, jako prezidenta, musela obávat?

Nemusela by se obávat ničeho, protože respektuji Ústavu a řádně zvolená legitimní vláda by měla být podporována prezidentem republiky. Na druhé straně - tento prezident by měl mít současně i velmi dobré vztahy s opozicí a vytvářet jakési komunikační pole pro dialog mezi vládou a opozicí.

A.cz: Tak jinak: v čem byste třeba vládu zlobil?

Tak já bych nemluvil o zlobení. Já bych vyjadřoval svůj trvalý názor, že oživení ekonomického růstu vyžaduje nikoliv zvyšování spotřeby, ale zvyšování investic.

A.cz: Třeba na úkor dalších dluhů?

Chraň bůh - na úkor spotřeby, jak jsem vám před chvílí řekl. Zadlužování samo o sobě je samozřejmě cesta do pekla. Čili já souhlasím s myšlenkou, že je potřeba zastavit zadlužování, ale nesouhlasím s myšlenkou, že je to prvotní cíl. Tím základním cílem je oživení ekonomického růstu. Právě ekonomický růst může být jedním z faktorů, který státní dluh snižuje.

Jsem pro větší integraci Evropy

A.cz: Další významnou prezidentskou parketou je zahraniční politika. Jak byste jako prezident vystupoval třeba ve vztahu k Evropské unii?

Jasně jsem se mnohokrát deklaroval jako eurofederalista - ale pozor, nikoliv jako zastánce evropského unitárního státu, neboli "superstátu".

Pokud jde o ekonomickou politiku, jsem pro to, aby existoval takový daňový systém, který by stanovil minimální práh zdanění, abychom se vyhnuli daňovým oázám, jako jsou Kypr a další. Na druhé straně víte, že jsem zastáncem švédského modelu a Švédsko má výrazné zdanění.

A.cz: Takže byste podporoval další, zejména tedy ekonomickou integraci Unie?

Samozřejmě bych podporoval další integraci, nejenom ekonomickou, ale i zahraničně-politickou. Pokud jde o evropskou jednotnou měnu, tak ta má smysl pouze tehdy, jestliže bude provázena jednotnou fiskální a jednotnou daňovou politikou.

A.cz To by ale přece mohla být výrazná třecí plocha s Nečasovou vládou. A zahraniční politiku určuje vláda...

Respektoval bych, že vláda určuje zahraniční politiku, na druhé straně, jestliže se dnes vláda shoduje s opozicí, že je potřeba dluhová brzda, a jestliže ten pakt rozpočtové stability není prakticky o ničem jiném, než o dluhové brzdě, tak tady bych žádné velké rozpory ani s vládou, ani s opozicí neviděl.

A.cz: Jak by tedy vaše vystupování konkrétně vypadalo?

Já bych oficiálně reprezentoval vládou dohodnutou zahraniční politiku a v neformálních konzultacích, aniž bych tyto své názory zbytečně medializoval, protože to je velmi často kontraproduktivní, tak bych jaksi tlačil tuto vládu k prohloubení evropské integrace.

Většina ministrů své práci nerozumí
Většina ministrů své práci nerozumí | Foto: Jan Langer

Odboráři vymýšlejí klukoviny

A.cz: Pojďme k současné politické situaci. Jak se díváte teď na roli odborů a jejich vstupu do politiky výzvou, ať vláda okamžitě odejde?

Sympatizuji s kritikou odborů vůči současné vládě, ale vyčítám odborům, že samy nemají pozitivní alternativu, jak tuto situaci řešit. Tou pozitivní alternativou rozhodně není zvyšování sociálních dávek, ale investice do ekonomického rozvoje.

A.cz: A měly by vstupovat na politické kolbiště s požadavky "budeme paralyzovat zemi, budeme blokovat centrální úřady a ministerstva a vynutíme si odchod vlády"?

Jsou to trošku klukovské akce, které paradoxně prozrazují právě tu koncepční bezradnost odborů. Blokovat centrální instituce pokládám za klukovinu - nebo chcete-li to vyjádřit jemněji, za projev zoufalství z neschopnosti současné vlády.

A.cz: Takže iniciativy, jako je například Holešovská výzva, vaše sympatie nezískají?

Já jsem si přečetl Holešovskou výzvu a zjistil jsem, že je tu minimálně požadavek na zrušení politických stran. No, a protože vím, že tento požadavek vznesli političtí géniové typu Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho, tak jsem dospěl k názoru, že Holešovská výzva byla koncipována, když neřeknu blázny, tak alespoň lidmi nevzdělanými v politice.

A.cz: Strana, jejímž jste čestným předsedou, prosazovala přímou volbu prezidenta. Nehrozí ale, že teď bude mít prezident silnou legitimitu, zatímco vlády jsou tradičně slabé v důsledku jen malé převahy ve sněmovně?

Prezident se silnou legitimitou by měl v české politice plnit jeden základní úkol - usilovat o to, aby zde byla silná vláda a silná opozice, které by spolu komunikovaly. Dnes je zde slabá vláda a slabá opozice, které spolu nekomunikují. To je úkol naší doby, jak by řekl klasik.

A.cz: Jak byste ale jako prezident mohl ovlivnit, aby byla vláda byla silná?

Prezident má jednak formální a jednak neformální autoritu. Formální autorita je dána Ústavou, neformální autorita je dána schopností prezidenta přesvědčit svými argumenty své politické partnery a vyzvat je k dialogu, případně tento dialog sám moderovat.

Většina ministrů je nekompetentních

A.cz: Takže si představme, že se stanete prezidentem a podívejme se na půdorys, na němž teď stojí Nečasova vláda. Jak byste do tohoto procesu jako prezident vstoupil?

Samozřejmě, že prezident má právo vyjádřit se ke jmenování jednotlivých ministrů, také má právo ministry povolávat. Samozřejmě ale také nemá právo bránit premiérovi, aby jmenoval toho či onoho ministra. Snažil bych se tedy jakéhokoliv premiéra přesvědčit o jednom pro vás možná triviálním faktu - že ministr zemědělství má rozumět zemědělství, ministr průmyslu má rozumět průmyslu a tak dál.

Tvrdím, že většina ministrů současné české vlády nerozumí svému rezortu a díky tomu jsou loutkami v rukách svých náměstků, případně ředitelů odborů či poradců. A zde je ta chyba.

A.cz: Takže byste si povolal premiéra Nečase a vysvětlil mu svůj pohled, že jeho vláda je napůl nebo ze tří čtvrtin nekompetentní?

Můžete tomu rozumět tak, že kdyby k tomu došlo, budu usilovat o přátelskou, argumentovanou diskuzi s jakýmkoliv premiérem, přičemž budu samozřejmě respektovat, v souladu s Ústavou, konečný názor premiéra.

Holešovskou výzvu psali političtí nevzdělanci
Holešovskou výzvu psali političtí nevzdělanci | Foto: Jan Langer

Jsem proti ekologickému fanatismu

A.cz: Zkuste se vymezit vůči Václavu Havlovi a Václavu Klausovi - co byste dělal jinak než oni.

Václava Havla si vážím za to, že během svých četných zahraničních cest jsem zjistil, jak vysokou autoritu v zahraničí má, což bylo nesporně kapitálem pro prestiž České republiky.

Na druhé straně mi připadaly - a to jsem mu řekl do očí - jako nevhodné některé jeho neuvážené výroky a kroky - omluva sudetským Němcům, amnestie v roce 1990, jeho poznámku o "temných slušovických žilkách", přičemž Slušovice byly podle mého názoru ve skutečnosti pokračovateli baťovské tradice.

A.cz: A Václav Klaus?

Co se týče Václava Klause, je to bezesporu výrazná osobnost. A já nemám rád šedivé myši. Václavu Klausovi se dá vytýkat mnohé, ale šedivá myš určitě není.

Nesouhlasíme spolu ve svých názorech na evropskou integraci, to je obecně známo, ale je méně známo, že spolu vřele souhlasíme v názorech na Stranu zelených a na ekologický fanatismus.

 

Právě se děje

Další zprávy