Zeman ve středu Sobotku sestavením vlády ještě nepověří

ČTK ČTK
11. 11. 2013 19:22
Prezident chce vyčkat do vyléčení zraněného kolene.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman ve středu v Lánech ještě nepověří předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jednáním o sestavení vlády. V Rádiu Impuls v pondělí řekl, že by pokládal za rozumné, pokud by se tak stalo příští týden. Premiérem by Zeman Sobotku případně jmenoval až po plném návratu do úřadu po vyléčení zraněného kolena, tedy začátkem prosince.

"Považoval bych za docela rozumné, kdyby to bylo už příští týden z toho prostého důvodu, že prezidentský mandát je přeci jenom silnější karta ve hře, a myslím si, že tuto silnější kartu bude Bohuslav Sobotka při současném rozložení sil v Parlamentu potřebovat," řekl prezident k Sobotkovu pověření.

Zeman počká na uzdravení

Zeman mu nebude dávat žádný termín pro ukončení jednání o vládě. "Pouze ho upozorním, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku," podotkl Zeman. Dodal, že mu dá rád více času.

ČSSD začíná vyjednávat o vládě s hnutím ANO a s KDU-ČSL. Zeman souhlasil s názorem, že taková koalice je v současné situaci nejmenším zlem.

 

Právě se děje

Další zprávy