Zeman navštíví Sněmovnu, bude lobbovat za majetková přiznání

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
15. 6. 2015 13:30
Prezident s největší pravděpodobností dorazí do Sněmovny v pátek. Ta kvůli tomu chce přizpůsobit program nadcházející schůze.
Miloš Zeman při minulé návštěvě Sněmovny.
Miloš Zeman při minulé návštěvě Sněmovny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrh zákona o prokazování původu majetku chce prezident Miloš Zeman podpořit svou účastí na nadcházející schůzi Sněmovny. Hlava státu dlouhodobě prosazuje, aby byla norma co nejpřísnější. Dá se tudíž čekat, co bude obsahem jeho vystoupení.

"Nebudu říkat žádné podrobnosti projevu pana prezidenta. Nicméně pan prezident již před svým zvolením hovořil o tom, že je třeba, aby tento zákon byl schválen, a účast na jednání Sněmovny tento názor podtrhne," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zda Zeman skutečně do dolní komory Parlamentu dorazí, definitivně potvrdí prezidentská kancelář v průběhu týdne.

Sněmovna kvůli účasti prezidenta, která bude v pořadí už Zemanovou čtvrtou, hodlá přizpůsobit i program jednání. "Budeme předřazovat první čtení zákona na pátek," potvrdil šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Roman Sklenák.

Mynáře ke zveřejnění majetku nevyzval

Zeman už dříve prohlásil, že k tomu, aby byl zákon účinný, nesmí dojít k jeho "okleštění" jako v případě služebního zákona. "Musí jít do hloubky. Musí postihnout nakradené majetky," prohlásil při březnové návštěvě Plzeňského kraje.

I přesto opakovaně odmítl vyzvat svého kancléře Vratislava Mynáře, aby zveřejnil své majetkové poměry. Po tom v souvislosti s nákupem vily v pražských Strašnicích volali někteří politici i neziskové organizace. Podle hlavy státu ale Mynář své příjmy dokládá Národnímu bezpečnostnímu úřadu, který už déle než rok a půl vyřizuje kancléřovu bezpečnostní prověrku.

Vládní balík změn počítá například s tím, že finanční správa bude mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud nebude doložen původ příjmů a jejich zdanění, vyměří mu stát příslušnou daň z penále.

 

Právě se děje

Další zprávy