Zeman v Izraeli: S teroristy se nevyjednává, ale bojuje

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 7. 10. 2013 18:25
Prezident se sešel s prezidentem Šimonem Peresem, hovořili o boji proti terorismu.
Miloš Zeman na schůzce s izraelským prezidentem Šimonem Peresem
Miloš Zeman na schůzce s izraelským prezidentem Šimonem Peresem | Foto: Reuters

Jeruzalém - Boj proti mezinárodnímu terorismu je společným úkolem nejen České republiky a Izraele, ale celého civilizovaného světa. Prezident Miloš Zeman to v pondělí řekl na úvod setkání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem v Jeruzalémě.

S teroristy se podle něj nevyjednává, ale bojuje. Vyjednávání je pouze činí silnějšími, prohlásil Zeman, který zároveň označil Izrael za ostrov demokracie na Blízkém východě.

Jednání s Peresem bylo krátce po zahájení přerušeno, neboť izraelský prezident musel odjet za umírajícím rabínem Ovadiou Josefem. Izraelské úřady později oznámily skon tohoto duchovního vůdce sefardských Židů. Prezidenti Česka a Izraele se mají znovu sejít pozdě odpoledne.

Zeman se s Peresem setkal na úvod své třídenní oficiální návštěvy Izraele. V projevu navázal na svou řeč, kterou přednesl při letošní návštěvě Berlína.

Tehdy i nyní hovořil o mírné politice Evropské unie proti teroristům, kterou považuje za podobně chybný přístup, jakým byla ve 30. letech minulého století politika ústupků západních mocností vůči nacistickému Německu.

"Žádná vyjednávání s teroristy, ale boj. Protože když s nimi nebojujete, následkem je posílení mezinárodního terorismu. Budoucí boj bude mnohem komplikovanější než ten současný," řekl Zeman.

Podpora "technologického tygra"

Zemana v Izraeli doprovází početná delegace z podnikatelských kruhů.

"Česká republika potřebuje investice a to investice s vysokou přidanou hodnotou," řekl. "Domnívám se, že izraelská strana by mohla rozšířit své investiční aktivity v České republice, které už teď jsou úspěšně založeny například v oblasti farmaceutického průmyslu nebo v oblasti obchodu s nemovitostmi, a naopak že česká strana by se mohla více účastnit a také být více úspěšná v nejrůznějších tendrech, které jsou vypisovány na izraelské straně," upřesnil Zeman.

Prezident připomněl, že Česko nedávno nabídlo, aby jeho vojáci působili v rámci mise OSN na Golanech. České ministerstvo obrany také vysílá dopravní letadlo CASA s posádkou na Sinajský poloostrov.

Zeman vyzdvihl i fakt, že ČR v rámci Evropské unie podpořila zařazení vojenského křídla libanonského hnutí Hizballáh na evropský seznam teroristických organizací. Izrael tento unijní krok v červenci uvítal.

Důležitost boje s terorismem Zeman zdůraznil i při pozdějším setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Kvůli Zemanovi zasedne schůze

O Zemanově návštěvě v Izraeli se začalo hovořit ještě před jejím samotným začátkem, prezident totiž rozpoutal vlnu kritiky svým výrokem, aby se české velvyslanectví v Izraeli přesunulo z Tel Avivu do Jeruzaléma.

To rozlítilo například palestinského ministra zahraničí, člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát pak prohlásil, že Zemanův návrh narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou. Vše tak muselo uklidňovat i české ministerstvo zahraničí, podle ředitele zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka byl Zemanův výrok vytržen z kontextu.

Ke kritikům se v pondělí přidala Organizace islámské spolupráce (OIC). Její generální tajemník Akmeleddin Ihsanoglu návrh označil za nebezpečný, porušující mezinárodní právo a podkopávající nezadatelná práva palestinského lidu.

Zemanův návrh může poškodit vztahy celé OIC s Českou republikou, citovala z Ihsanogluova prohlášení agentura Spojených arabských emirátů (WAM).

Ihsanoglu poukázal na to, že vyjádření českého prezidenta se liší od postoje mezinárodního společenství, zvláště pak Evropské unie, k otázce statusu Jeruzaléma. Generální tajemník dále oznámil, že svolává mimořádnou schůzi stálých zástupců OIC, kteří mají projednat "tento nebezpečný krok" a zaujmout k němu stanovisko.

Zemanův návrh v neděli odmítl také předseda arabského parlamentu, orgánu Ligy arabských států, Ahmad bin Muhammad Jarván. Kriticky se k němu téhož dne podle serveru televize Al-Džazíra vyjádřilo i palestinské radikální hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy.

Mluvčí Hamasu Saláh Bardavíl návrh českého prezidenta označil za neúctu k náboženským, kulturním a politickým normám. Řekl také, že Česká republika by takovýmto krokem porušila i principy UNESCO, a vyzval tuto organizaci, aby Česku zabránila v jejich porušení.

 

Právě se děje

Další zprávy