Zeman ukončil blokádu Schwarzenbergových diplomatů

ČTK ČTK
26. 7. 2013 6:50
Prezident podepsal 15 pověřovacích listin nových velvyslanců
Bývalý šéf diplomacie s prezidentem. Snímek z prezidentské kampaně.
Bývalý šéf diplomacie s prezidentem. Snímek z prezidentské kampaně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vleklý spor vlády a prezidenta o to, kdo bude Českou republiku zastupovat v zahraničí, s novým prozemanovským kabinetem vyhasl.

Mluvčí Hradu Hana Burianová ve čtvrtek večer oznámila, že Miloš Zeman podepsal 15 pověřovacích listin nových velvyslanců. Působit budou zejména v afrických zemích, ale také v Polsku, Dánsku, Portugalsku a Lucembursku. Pověření získalo 13 diplomatů, u dvou z nich bylo podepsáno i pro nerezidentní působení v další zemi.

Zeman svůj krok řadu měsíců odkládal kvůli sporu s bývalým šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) ohledně obsazení velvyslaneckých postů v Bratislavě a v Moskvě.

První várka se týkala diplomatů, u nichž nejsou pochybnosti o jejich schopnostech, řekl ČTK ve středečním rozhovoru Zeman.

"Jedná se o velvyslance navržené bývalým ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem a schválené vládou premiéra Petra Nečase," doplnila Burianová. Uvedla, že prezident dekrety podepsal na závěr jednání s nynějším ministrem zahraničí Janem Kohoutem a šéfem hradního zahraničního odboru Hynkem Kmoníčkem.

"Konečně vykonal, co byla jeho povinnost, měl to udělat už dávno," komentoval dnes Zemanův krok Schwarzenberg.

Novým polským velvyslancem bude bývalý ambasador na Slovensku Jakub Karfík, zmocněnec pro krajanské záležitosti Stanislav Kázecký bude v Portugalsku. Bývalý zástupce ředitele hradního zahraničního odboru Jiří Brodský podle očekávání bude v Dánsku a v Lucembursku bude Česko reprezentovat někdejší velvyslanec v Belgii Ivo Šrámek.

Zeman s podpisy otálel kvůli tomu, že chce mít velvyslankyní v Bratislavě manželku bývalého prezidenta Livii Klausovou a v Rusku kosmonauta a europoslance za KSČM Vladimíra Remka. Oba Zemana na začátku roku podpořili v prezidentské volbě a získají zřejmě i souhlas nynější vlády Jiřího Rusnoka, na což poukazoval i Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy