Zeman se chlubil podporou od Svazu měst a obcí. Ten se diví, nikoho nedoporučil

Radek Dragoun Radek Dragoun
11. 1. 2018 17:10
Svaz měst a obcí přeposlal svým členům novoroční pozdrav a poděkování od prezidenta Miloše Zemana, odmítá však, že by ho ve volbách podpořil.
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro čtvrteční MF Dnes prohlásil, že ho ve volbách podpořil Svaz měst a obcí i Hospodářská komora. "Uvítal jsem, že Svaz měst a obcí z vlastní iniciativy rozeslal svým členům dopis, kde doporučuje pro mě podporu v prezidentské volbě, a že totéž udělala i Hospodářská komora, aniž jsem se sám této podpory domáhal," řekl prezident.

Výkonný ředitel Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal však něco takového odmítá. "To je hodně silné vyjádření," reagoval na slova prezidenta. Svaz měst a obcí na začátku nového roku pouze svým členům přeposlal prezidentův dopis, v němž Zeman děkuje za odvedenou práci.

Svaz podle Drahovzala rozhodně Zemana ve volbách nepodpořil. "O žádné doporučení z naší strany nešlo. My ani nemůžeme, jsme apolitická organizace," řekl ředitel, který si ale jinak spolupráci s prezidentem pochvaluje. "Vyzdvihujeme, že se s námi setkával. Ta setkání byla pravidelná, velmi konstruktivní a vždy jsme dokázali najít společné body. V zásadě obhajoval zájmy měst a obcí," dodal výkonný ředitel svazu.

Redakce Aktuálně.cz se s otázkami obrátila na prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, ten však neodpověděl.

Doporučení volit Zemana nedala podnikatelům ani Hospodářská komora. V newsletteru rozeslaném podnikatelům však její šéf Vladimír Dlouhý současného prezidenta pochválil.

"Na základě praktických zkušeností Hospodářské komory z posledních let zdůraznil pozitivní přínos stávajícího prezidenta. Bez ohledu na názorovou rozdílnost týkající se jiných oblastí společenského a politického života prováděl prezident Zeman podle Hospodářské komory aktivní ekonomickou diplomacii s cílem vždy účinně podpořit zájmy českých podnikatelů," řekl mluvčí komory Miroslav Diro.

Hospodářská komora minulý týden zveřejnila anketu mezi 667 podnikateli. V ní však Zemana porazil Jiří Drahoš, kterého podpořilo 28 procent dotázaných. Pro Zemana bylo 20 procent podnikatelů, třetí skončil s 12procentní podporou Mirek Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy