Zeman souhlasí s cíli koalice, má pochyby o financování

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
12. 1. 2014 13:56
Miloš Zeman přijde do Sněmovny na jednání o vyslovení důvěry nové vládě.
Foto: Sandra Štefaniková

Praha- Prezident Miloš Zeman přijde do Sněmovny na jednání o vyslovení důvěry nové vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi řekl, že k poslancům promluví. 

Zeman taky uvedl, že souhlasí s cíli uvedenými v koaliční smlouvě. Má ale pochyby o jejich financování. Prezident se opět konkrétně nevyslovil k tomu, jestli některého z navržených kandidátů do vlády případně nejmenuje. Rozhodne se teprve po osobním setkání s každým z nich.

Zeman připomněl, že zatím žádné oficiální nominanty do koaliční vlády nedostal, protože mu je může předat až předseda vlády. Prezident jmenuje premiérem předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku příští pátek na Hradě. Vládu hodlá, jak řekl v pátek, jmenovat do konce ledna, v mezičase si bude zvát ministerské kandidáty.

Prezident opět vysvětloval výtky k nominantům ČSSD Milanu Chovancovi (vnitro) a Janu Mládkovi (průmysl a obchod). Nevadilo by mu prý, kdyby ministr vnitra neměl vysokoškolský titul. 

Pochyby v něm ale vzbuzuje to, že Chovanec jej získal po devítiměsíčním studiu plzeňských práv. Plzeňská právnická fakulta je známa z kauzy takzvaných "rychlostudentů". Chovanec už dříve uvedl, že titul nepoužívá, ačkoli má potvrzení, že studium zakončil v souladu s předpisy.

Rovněž v případě Mládka by Zeman přešel, pokud by neměl bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu. NBÚ mu ji podle prezidentových informací v minulosti odmítl udělit. "Pokud se tak stane, jde o bezpečnostní riziko," řekl Zeman. Po důvodech odmítnutí prověrky Mládkovi se prý ale nepídil.

"Pokud jde o Jana Mládka, tam došlo nejprve k neudělení prověrky, poté na základě jeho odvolání bylo znovu zahájeno řízení o prověrce a to řízení bylo ukončeno vzhledem k tomu, že Jan Mládek už přestal být veřejně činnou osobou," uvedl v pátek na obranu kandidáta na ministra průmyslu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

V pátek a taky už dřív prezident vznesl výtky taky ke kandidátovi ANO na ministra obrany Martinu Stropnickému, z jeho vyjádření vyplynulo, že ho pokládá za laika. Sobotka se v pátek kandidátů zastal a návrh personálního obsazení vlády měnit nechce, podle něj Zemanovy výtky neznemožňují vznik jeho kabinetu.

Zeman i chválil

Naopak ke kandidátům, které Zeman pochválil, dnes přibyl pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Prezident ho označil za dlouholetého úspěšného ředitele ostravské nemocnice. Už v pátek se Zeman pochvalně zmínil o Heleně Válkové, která míří do čela ministerstva spravedlnosti, a Antonínu Prachařovi (oba ANO), jenž se má stát ministrem dopravy.

V souvislosti s financováním slibů z koaliční smlouvy prezident mluvil o progresivním zdanění fyzických osob a o korporátní a sektorové dani. Jejich zavedení nebo zvýšení prosazovala hlavně ČSSD, do koaliční smlouvy se ale prakticky nedostaly. Koalice tento rok nebude nynější přímé daně měnit, ve smlouvě se píše o možném zvážení zavést v budoucnu sektorovou daň.

 

Právě se děje

Další zprávy