Zeman: Zrušte politické náměstky, nebo dám ústavní stížnost

Mikuláš Klang Tereza Krobová Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Tereza Krobová, Lucie Stuchlíková
2. 9. 2014 18:26
Prezident Miloš Zeman poslancům sdělil své výhrady k návrhu služebního zákona. Koalice si za změnami přesto stojí, politické náměstky vyškrtnout nechce.
Miloš Zeman ve Sněmovně
Miloš Zeman ve Sněmovně | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman je přesvědčen, že současná podoba služebního zákona nepovede ke slibovanému odpolitizování státní správy. Situaci by naopak mohla ještě zhoršit. I proto je připraven zákon vetovat. Prezident to řekl na úterním jednání Poslanecké sněmovny.

K vetu by nepřistoupil v případě, že by poslanci zrušili paragraf týkající se politických náměstků, kteří Zemanovi vadí nejvíce. "I já musím usilovat o kompromis, který není kapitulací. Vím, že Sněmovna může moje veto přehlasovat, ale po poradě s právníky podám ústavní stížnost, protože tento paragraf nijak nesouvisí se služebním zákonem, podobně jako poradci," upozornil dolní komoru Zeman.

Rovněž připomněl, že ke schválení služebního zákona se vláda přihlásila ve svém programovém prohlášení i v koaliční smlouvě. "Závazky se mají plnit. Jsem přesvědčen, že tento slib nebyl splněn, že navrhovaný zákon nejenže není depolitizací státní správy, ale je naopak její zesílenou politizací," vysvětlil.

Podle Zemana bylo jediným důvodem vytvoření funkce politických náměstků zabetonování "politické šlechty", jak hlava státu parafrázovala výrok předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska o úřednické šlechtě.

"Je mnoho slimáčků, ale málo kapustičky," použil Zeman další ze svých oblíbených bonmotů. "Je potřeba zaměstnat své zasloužilé a především loajální funkcionáře. Tato politická šlechta uspokojí zhrzené ambice těch, kdo se nedostali na funkce odborné," dodal bez servítků.

Upozornil rovněž na způsob, jakým služební zákon vznikal. "Ztratili jste čtyři měsíce naprosto diletantským návrhem a pak jste pověřili pracovní skupinu, aby jeden z nesložitějších zákonů připravila za tři týdny. Neprošlo to odbornou diskusí v odborech, natož v plénu této Sněmovny. Sněmovna má tvořit, vy nic nevyrábíte, vy pouze balíte. Vy činíte u toho návrhu zákona Sněmovnu hlasovacím automatem a balírnou," pronesl k poslancům.

Úsvit se ke stížnosti připojí

Zemanova pohrůžka Ústavním soudem však podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka není důvodem pro změnu stanoviska. "Nemyslím si, že bychom u ÚS narazili," je přesvědčený Sklenák.

Zemanovi není třeba ustupovat ani podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Jeho námitkami k návrhu zákona se však podle Chovance bude ve středu zabývat koaliční rada.

Naopak mezi těmi, kdo se Zemanem souhlasili, byli poslanci hnutí Úsvit. "Pan prezident má naprostou pravdu. Jsme připraveni se ke stížnosti připojit," řekl Aktuálně.cz po Zemanově projevu šéf Úsvitu Tomio Okamura.

Poslanci budou načítat pozměňovací návrhy

Tím, že poslanci na krátkém jednání na konci srpna vrátili služební zákon zpět do druhého čtení, mohli předkládat své pozměňovací návrhy k upravenému znění. Několik jich už předem avizovala například opoziční TOP 09.

Ta chce například do finální verze zákona prosadit rotaci úředníků. Podle Martina Plíška by měli resorty každých pět let měnit odborní náměstci, ředitelé odborů i šéfové oddělení, kteří mají na starosti kontroly, veřejné zakázky nebo rozdělování dotací. "Bude se to týkat jen těch, kteří vykonávají obecné obory,“ řekl Aktuálně.cz autor návrhu.

Jiný návrh pak počítá s rotací státních tajemníků, rovněž z dílny TOP 09. Ti by nyní měli mít možnost opakovat funkci, pozměňovací návrh by tuto možnost zrušil. Tuto variantu by považoval za schůdnou i předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) nebo lidovecký místopředseda dolní komory Jan Bartošek.

S jedním, nicméně podle šéfa poslaneckého klubu Radima Fialy významným pozměňovacím návrhem přišel i Úsvit přímé demokracie. Ten počítá s úplným zrušením Zemanem kritizovaných politických náměstků. S mírnější variantou pak počítá komunistický poslanec Jan Klán, který navrhuje, aby každý ministr mohl mít pouze jednoho náměstka.

Poslanci nakonec o pozměňovacích návrzích diskutovali zhruba dvě hodiny, jejich samotné načítání však bylo poměrně rychlé, protože většina poslanců se hlásila k návrhům, které již načítali při předchozím druhém čtení.

Třetí čtení normy, na níž podle premiéra Sobotky závisí další čerpání evropských dotací, proběhne příští středu.

 

Právě se děje

Další zprávy