Zeman si zve budoucí ministry, Babiš přijde ve středu

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 16. 1. 2014 10:50
Většina kandidátů už obdržela pozvání na setkání s prezidentem
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Reuters

Praha - Prezident Miloš Zeman zatím nedostal oficiální seznam kandidátů na členy vlády Bohuslava Sobotky, už si je ale začal zvát k sobě na Hrad. S většinou z nich se chce sejít během příští středy a čtvrtka.

Na každého kandidáta si prezident ve svém rozvrhu vyhradil minimálně hodinu.

Jako první jdou za prezidentem předsedové dvou koaličních stran, hnutí ANO a KDU-ČSL. Pavel Bělobrádek se má na Hrad dostavit ve středu o půl druhé. Andrej Babiš dostal také středeční termín, čas ale neupřesnil. Hned po nich přijde na řadu budoucí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Kandidáty s pozvánkou obeslal hradní kancléř Vratislav Mynář.

"Dostal jsem SMS od pana Mynáře s datem, na kterou jsem obratem odpověděl," popsal způsob pozvání kandidát na ministra dopravy za hnutí ANO Antonín Prachař. Prezident ho přijme v úterý večer.

Na rozdíl od ostatních kandidátů zatím pozvání neobdržel Jiří Dienstbier (ČSSD), který se má stát ministrem bez portfeje pro lidská práva a Legislativní radu vlády.

"Pozvání jsem nedostal, nevím, jestli z toho mám něco vyvozovat," konstatoval Dienstbier. Právě on byl jedním z aspirantů na ministerský post, kterého Zeman nepřímo zkritizoval.

Nelíbilo se mu, že Dienstbier by chtěl zároveň s funkcí ve vládě kandidovat do Evropského parlamentu. Dienstbier ovšem oznámil, že se rozhodl kandidaturu nepodávat.

Čtěte více v placeném deníku Insider:
Kdo míří na Hrad? Návštěvní hodiny u prezidenta přehledně.

 

Právě se děje

Další zprávy