Pozvání do Pekingu: Zeman jednal s čínským prezidentem

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 2. 2014 12:26
Tématem schůzky bylo oživení ekonomických vztahů a podpora investic
Miloš Zeman se v Soči sejde s několika zástupci východních zemí.
Miloš Zeman se v Soči sejde s několika zástupci východních zemí. | Foto: Vojtěch Marek

Praha/Soči (Rusko) - Vzájemná podpora investic a oživení ekonomických vztahů byly hlavním předmětem pátečního jednání českého prezidenta Miloše Zemana s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem v ruském Soči.

V pětačtyřicetiminutové besedě Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka seznámil čínského partnera se záměrem České republiky uspořádat letos v Praze schůzku takzvané varšavské iniciativy. Fórum pro setkání předsedů vlád šestnácti zemí střední a východní Evropy s čínským premiérem má za cíl podpořit hlubší spolupráci regionu s Pekingem.

První takové setkání se uskutečnilo v dubnu 2012 ve Varšavě. Z evropských států se ho kromě ČR zúčastnily Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko. Zatím poslední summit varšavské iniciativy se konal loni v listopadu v Bukurešti.
Rozvoj česko-čínských vztahů

Český a čínský prezident se rovněž dohodli na obnovení činnosti česko-čínské komise pro hospodářskou spolupráci, která se naposledy sešla v roce 2009. Si Ťin-pching pozval Zemana k návštěvě Číny, pozvání k návštěvě Česka dostal i čínský prezident. Zatím poslední cesta nejvyššího čínského představitele do Prahy se uskutečnila v roce 1987.

Podle českého ministerstva zahraničí je setkávání nejvyšších představitelů obou zemí prostředkem společného hledání a prohlubování spolupráce. "Četné pracovní návštěvy, obchodní spolupráce, kulturní výměny a přímé kontakty mezi obyvateli obou zemí zřetelně potvrzují široké možnosti a skrytý potenciál dalšího rozvoje našich vztahů," uvádí se v prohlášení ministerstva.

Miloš Zeman se v pátek setkal také s prezidentem Tádžikistánu Emómalí-ji Rahmónem. Při tomto setkání ocenil Zeman osobní úlohu Rahmóna v době občanské války v Tádžikistánu a vyzdvihl i přínos jeho země v boji s mezinárodním terorismem.

Prezidenti diskutovali současnou i budoucí situaci Afghánistánu v návaznosti na nedávnou návštěvu Zemana v Kábulu a Bagdádu.

Český prezident se do Tádžikistánu chystá koncem tohoto roku. Návštěvě bude předcházet zasedání smíšené komise, která vyřeší zbylé problémy tádžického dluhu vůči českým firmám a připraví projekty pro obchodní delegaci, která bude Zemana doprovázet.

Pozvání do České republiky obdržel i prezident Ázerbájdžánu Ilham Alijev, který by měl do Prahy přijet v dubnu na oslavy Východního partnerství. Zeman ocenil přínos Baku v boji s islámským fundamentalismem a vyjádřil názor, že toto téma by mělo být obsaženo v diskusi na pražské schůzce partnerství.

Činnost Východního partnerství, zaměřeného na spolupráci Evropské unie se státy postsovětské východní Evropy, zahájil v roce 2009 summit v Praze. Do projektu se zapojily Arménie, Ázerbájdžán, Gruzie, Bělorusko, Ukrajina a Moldavsko.

Jednání Zemana s Alijevem bylo věnováno i hospodářské spolupráci. Český prezident vyzdvihl fakt, že objem obchodní výměny mezi oběma zeměmi se za posledních pět let zvýšil o tři sta procent.

Páteční program prezidenta Zemana završí recepce, kterou pro státníky v Soči uspořádá prezident Vladimir Putin. Na akci, při níž se očekává Putinův projev a asi hodinový koncert, má být na čtyřicet prezidentů a předsedů vlád.

Na sobotu se připravuje Zemanovo setkání s finským prezidentem Saulim Niinistem.

 

Právě se děje

Další zprávy