Zeman se v kanceláři sešel s velvyslanci Izraele a USA

Martina Machová Martina Machová
21. 2. 2013 17:00
Schůzky u nastupujícího prezidenta Zemana v Loretánské ulici pokračují
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zvolený prezident Miloš Zeman pokračuje v maratonu schůzek s politiky a diplomaty ve své kanceláři v Loretánské ulici.

Během čtvrtka přijal izraelského velvyslance Jaakova Levyho a šéfa americké diplomacie Normana Eisena. Oba strávili v hovoru s budoucím prezidentem více jak hodinu.

Eisen, který Zemana navštívil v podvečer, řekl po schůzce novinářům, že se věnovali třem tématům - spolupráci na obraně a strategické vztahy, ekonomiku a obecně hodnoty, které jsou pro obě země společné. Zdůraznil přitom, že Zeman měl dobré vztahy s prezidentem Billem Clintonem i Georgem Bushem a je znám jako velký přítel Spojených států.

Uvedl dále, že se se Zemanem bavil o vzniku pracovních míst a amerických investicí v Česku. Podle Eisena se v této souvislosti zmínili například o společnostech IBM nebo Microsoft. "Samozřejmě jsme se bavili i o Temelínu," dodal.

Krátce po poledni si Zeman vyhradil čas na Jaakova Levyho. "Přišel jsem poblahopřát ke zvolení," řekl po jednání izraelský diplomat novinářům.

Uvedl rovněž, že předal Zemanovi blahopřejný dopis od izraelské hlavy státu Šimona Perese, tématem hovoru pak byl Irán.

Notman Eisen
Notman Eisen | Foto: Vojtěch Marek

Levy rovněž se Zemanem řešil i jeho prezidentskou cestu do Izraele. Termín ovšem nesdělil, podle velvyslance jde o předčasnou otázku. Přiznal, že Zeman obdržel několik pozvání na Blízký Východ již několikrát před čtvrtečním jednáním.

Podle zdroje ze Zemanova týmu, není jisté, zda se cesta stihne ještě tento rok. V současnosti totiž preferuje cesty do sousedních států a po českých krajích.

Nově zvolený český prezident má podle svých dřívějších vyjádření velmi vyhraněný pohled na situaci na Blízkém východě.

Arabů se dokonce mohly některé Zemanovy výroky z minulosti dotknout.

Například předloni - tehdy ještě coby politický důchodce z Vysočiny - řekl, že umírněný muslim je podobný protimluv jako umírněný nacista. V rámci prezidentské kampaně se Zeman mimo jiné zaštiťoval i tím, že je proti výstavbě mešit na českém území. 

Pozitivní vztah pojí Zemana k Izraeli, ostatně podobně jako současnou českou vládu. S ambasadorem židovského státu Jaakovem Levym se má potkat ve čtvrtek.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu loni při návštěvě Prahy uvedl, že Česko je nejlepším přítelem židovského státu v Evropské unii. Zeman podle svých dlouhodobých postojů tento těsný vztah pravděpodobně podpoří.

Levyho odpoledne v Zemanově kanceláři vystřídal předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zemanovci spolu s ČSSD a KDU-ČSL složili v Pardubickém kraji koalici.

Bělobrádek při příchodu řekl, že předpokládá, že tématem hovoru bude aktuální politická situace.

Po jednání uvedl, že si dokáže představit spolupráci se zemanovci i v celostátní úrovni. "Naše programy jsou sice v akcentech jiné, ale v principech se překrývají," uvedl. Jako příklad shody uvedl prosazení majetkových přiznání. Jednání se účastnil i předseda zemanovců Vratislav Mynář.

 

Právě se děje

Další zprávy