Zeman se shodl s Babišem: Zdravotnictví je černá díra

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 4. 2014 14:57
Prezident také kritizuje českou ekonomickou diplomacii. ČR by podle něj měla obchodovat i se státy kritizovanými za stav lidských práv.
Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zdravotnictví je černá díra, do níž se sypou miliardy, řekl prezident Miloš Zeman.

Připojil se tak k obdobnému tvrzení ministra financí Andreje Babiše (ANO). Hlavě státu se také nelíbí česká ekonomická diplomacie.

Zeman kritizoval nákupy drahých špičkových přístrojů, které jsou v nemocnicích jen málo využívány, a předražené léky.

Naopak ocenil krok ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který v únoru odvolal ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Pavla Březovského.

"Zdravotnictví je černá díra, do které se sypou miliardy - to je ta nevyužívaná přístrojová technika, to jsou předražené léky," řekl Zeman. Prezident se kladně staví k Němečkovu rozhodnutí obnovit komisi posuzující nákupy přístrojů do nemocnic.

"Protože dneska máte super drahá zařízení, která v nemocnicích pracují dvě tři hodiny denně," uvedl prezident.

Zeman tak v rozhovoru vyjádřil stejné názory, jaké má na zdravotnictví i lídr vládního hnutí ANO Babiš. Ministr financí taktéž uvedl, že systém péče o zdraví je černá díra. Ve zdravotnictví podle něj byla v minulosti uzavřena řada podezřelých smluv a zakázek. Ministrovi zdravotnictví Němečkovi nevěří a lituje, že jeho hnutí při povolebních vyjednáváních nezískalo resort péče o zdraví pro sebe.

Zeman: S Němečkem budu jednat

Kvůli Babišovi se v pondělí sešel krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů. Šéfa státní kasy vyzval, aby splnil slib a kompenzoval ze státního rozpočtu výpadek 2,1 miliardy korun po zrušení stokorunových poplatků v nemocnicích.

Zeman řekl, že koaliční smlouva pro letošní rok předpokládá kompenzaci tohoto výpadku zvýšením plateb za stání pojištěnce. "Rozpor vzniká v roce 2015, kde ministr zdravotnictví navrhuje kompenzaci už ve výši čtyř miliard korun. Já pana ministra zdravotnictví na jeho žádost v nejbližší době přijmu, budu s ním o této otázce jednat," řekl Zeman.

Prezident "velice oceňuje", že Němeček odvolal šéfa SÚKL Březovského. Důvodem ministrova kroku byla nespokojenost s řízením ústavu, zejména v oblasti cen a úhrad léků. Němeček Březovskému také vytkl nedostatky v dozorových činnostech a nedostatečnou kontrolu nakládání s veřejnými prostředky.

Zeman také uvedl, že není spokojen se současnou českou ekonomickou diplomacií. Česká republika by podle něj měla obchodovat i se státy kritizovanými za stav lidských práv.

Své výtky k ekonomické diplomacii sdělí ministrům při návštěvě zasedání vlády, kam přijde nejspíš v květnu.

"Nejsem spokojen s tím, jak probíhá skutečná ekonomická diplomacie. Jak se snažíme dobýt nové trhy, jak se občas objevují naprosto nesmyslné překážky, ať už celní, vízové nebo jakékoli jiné. Politika by měla být odstraňováním bariér," uvedl Zeman.

Obchodovat a upozorňovat

"Myslím si, že ekonomickou diplomacii je třeba sjednotit a odstranit některé ideologické překážky, které jí brání," dodal prezident, který na počátku března vyvolal diskuse svým výrokem, že Česká republika by neměla ohrožovat vývoz a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu či Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv.

Zopakoval, že podporuje obchodování i s těmito zeměmi, kterým mezinárodní společenství vytýká porušování lidských práv. "Měli bychom (s nimi) obchodovat stejnou měrou a měli bychom upozorňovat na porušování práv," soudí Zeman, podle něhož česká ekonomická diplomacie potřebuje "ideologickou diverzi".

"My potřebujeme s těmito zeměmi obchodovat, vyměňovat si s nimi studenty, podnikatele, turisty. Já bych neřekl rozkládat je zevnitř, ale tou konfrontací s reálným životem v obou uskupeních dosahovat toho, že v těchto zemích budou probíhat demokratizační procesy," uvedl prezident.

Právě o ekonomické diplomacii bude chtít hlavně mluvit při své první návštěvě zasedání vlády, kam se chystá příští měsíc. Kritizovat prý nebude jen ekonomickou diplomacii. "Na vládě vyjádřím stanovisko k některým krokům, s nimiž příliš nesouhlasím," poznamenal bez bližších podrobností.

 

Právě se děje

Další zprávy