Zeman se příští týden sejde s rakouským prezidentem

ČTK ČTK
11. 10. 2013 17:14
Setkání se uskuteční na zámku v Českém Krumlově, témata zatím nejsou stanovena.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman se příští pátek setká se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem. Informaci oznámil Pražský hrad.

Podle informací z diplomatických zdrojů se přední politici setkají v rámci zemské výstavy Jižních Čech a Horního Rakouska také v rakouském Freistadtu.

Hrad informaci o plánovaném setkání obou politiků uvedl bez dalších podrobností. Zemanova mluvčí Hana Burianová řekla, že zatím neví, co bude tématem debaty obou státníků.

Podle informací ČTK se politici při vzájemné debatě zaměří na přeshraniční spolupráci, ekonomiku a zejména vybudování chybějícího dálničního spojení mezi Prahou a Rakouským Lincem.

Mezi hlavní témata naopak podle diplomatických náznaků nebude patřit problematika jihočeské Jaderné elektrárny Temelín. Rakušané proti ní v minulosti hojně protestovali. Jižní sousedé České republiky sami jadernou energetiku nevyužívají. Zeman při dubnové návštěvě Vídně uvedl, že Rakousko má dostatek informací o provozu Temelína.

Právě Zeman coby český premiér podepsal v roce 2000 s tehdejším rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem dohodu z Melku zakotvující bezpečnostní a informační standardy kolem elektrárny.

Český prezident byl v Rakousku v dubnu. Šlo o jeho druhou zahraniční cestu po nástupu do funkce. S Fischerem se tehdy shodli, že je třeba dbát na bezpečnost jaderné energetiky.

Časté schůzky

Při dubnovém setkání ve Vídni rakouský prezident poznamenal, že existuje prostor pro zintenzivnění vztahů mezi oběma státy. Důraz kladl zejména na zlepšení dopravního spojení mezi Rakouskem a ČR. Připomněl například chybějící dálniční spojení mezi hornorakouským městem Linec a Prahou, který by se nyní mělo stát tématem hovoru.

Politici spolu na jaře hovořili také o historii. Kromě jaderné energie česko-rakouské vztahy dlouhodobě komplikuje téma vysídlení německy mluvícího obyvatelstva po druhé světové válce z tehdejšího Československa.

Čeští a rakouští prezidenti se setkávají často. Fischer byl na oficiální návštěvě Prahy v roce 2009, Zemanův předchůdce Václav Klaus byl v Rakousku pracovně naposledy loni.

V rámci letošní zemské výstavy s názvem "Dávné stopy - Nové cesty, Horní Rakousko a Jižní Čechy" jsou prezentovány nejvzácnější kulturní památky národního i mezinárodního významu. Návštěvníci mohou zhlédnout kulturní program ve Vyšším Brodě, Českém Krumlově, Freistadtu a Bad Leonfeldenu.

 

Právě se děje

Další zprávy