Zeman se na Hradě sešel s komunisty. Na jejich žádost debatovali o sestavování menšinové vlády

ČTK ČTK
13. 6. 2018 19:57
Předseda KSČM Vojtěch Filip vyzval prezidenta, aby přišel případnou vládu podpořit do sněmovny při jednání o vyslovení důvěry.
Předseda KSČM Vojtěch Filip.
Předseda KSČM Vojtěch Filip. | Foto: Economia

Praha - Prezident Miloš Zeman ve středu přijal na Pražském hradě šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, místopředsedu strany Stanislava Grospiče a komunistickou poslankyni Miloslavu Vostrou. Schůzka se uskutečnila na žádost zástupců KSČM, sdělil bez dalších podrobností prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle Filipa a Grospiče šlo o informativní schůzku k sestavování menšinové vlády ANO a ČSSD s tolerancí KSČM.

Zeman koncem dubna vystoupil na sjezdu KSČM v Nymburce a nabádal komunisty, aby nepromarnili příležitost a ve vyjednávání o nové vládě si nekladli přemrštěné podmínky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novou vládu chystá, protože jeho první menšinová jednobarevná vláda nezískala důvěru ve sněmovně. O vládní spolupráci s ANO nyní ještě rozhodují členové sociální demokracie ve vnitrostranickém referendu. Hlasování skončí ve čtvrtek, jeho výsledky chce ČSSD oznámit o den později.

"Pana prezidenta jsem seznámil s tím, že jsme předali hnutí ANO náš návrh dohody o toleranci vlády a že časový harmonogram je takový, že my čekáme na výsledek referenda sociální demokracie, a jak budeme dále časově postupovat," napsal Filip.

Zeman podle něj poděkoval KSČM za iniciativu. "Vyzval jsem ho, aby v případě jednání o vyslovení důvěry se zúčastnil jednání Poslanecké sněmovny," doplnil Filip. Předpokládá, že prezident výzvě, kterou dostal také od Babiše a šéfa ČSSD Jana Hamáčka, vyhoví.

Podle Grospiče šlo o čistě informativní schůzku v předvečer ukončení referenda v ČSSD. Zástupci komunistů informovali Zemana o dalším postupu v KSČM, řekl. V pátek zasedne výkonný výbor strany, konečné rozhodnutí by mělo padnout v sobotu 30. června na ústředním výboru KSČM.

Babiš ve středu po jednání tripartity odpovídal na otázku, jak se postaví k tomu, že komunisté řekli svou cenu a chtějí, aby se v Parlamentu neblokovaly jejich návrhy. "Nejednáme o žádné ceně, ale o programových průnicích a toleranci, která je velice krátká a flexibilní z obou stran," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy