Zeman se loučil s vládou. Přišel Nečas a čtyři ministři

ČTK ČTK
8. 7. 2013 22:48
Zeman se loučil na Hradě s Nečasovou vládou s fanfárami a přípitky
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman na Pražský hrad pozval členy končícího kabinetu premiéra Petra Nečase. Ze 17 členů vlády jich dorazilo pět včetně Nečase, chyběli například všichni ministři za TOP 09. Rozloučit s prezidentem se přijeli ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, ministr bez portfeje Petr Mlsna, ministr školství Petr Fiala a ministr obrany Vlastimil Picek, který jako jediný bude i v novém kabinetu.

Po večeři prezident a jeho hosté odešli do Hartigovské zahrady, odkud je výhled na Malou Stranu. Pod širým nebem byl připraven kulatý stůl s červeně polstrovanými židlemi. Hudba Hradní stráže zahrála fanfáru na přivítanou. Prezident sem členy končícího kabinetu pozval zřejmě na přípitek. K večeři předtím dostali Zemanovu oblíbenou šunku od kosti, vývar, krkovici s bramborem a čokoládovou zmrzlinu.

Podstatně déle než ostatní se v zahradě se Zemanem zdrželi Picek a Mlsna. Oba budou pracovat pro novou vládu: Picek dál jako ministr obrany, Mlsna zůstane zřejmě šéfem legislativní rady, i když jen jako náměstek ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Ve středu bude Zeman jmenovat úřednickou vládu v čele s premiérem Jiřím Rusnokem. Politici končícího kabinetu hlavě státu vyčítají, že při sestavování nové vlády obešla jejich parlamentní většinu.

Akce na Hradě má být podle hradního kancléře Vratislava Mynáře důstojným rozloučením Zemana se členy odcházející vlády.

Bývalý ministr Chalupa ČTK sdělil, že večeři chápe jako oficiální setkání hlavy státu se členy končící vlády a že jeho účast nesouvisí s postojem k rozhodnutí prezidenta jmenovat Rusnoka premiérem. "Účast na dnešní večeři na mém nesouhlasu nic nemění," uvedl. V pátek se Chalupa podrobil plánovanému chirurgickému zákroku očí. "Nyní jsem v rekonvalescenci. Neměl jsem tedy na dnešek žádný program a na rozdíl od mých kolegů jsem nemusel nic rušit," dodal.

Ze setkání se omluvila například dosluhující vicepremiérka Karolína Peake, a to kvůli dovolené. Nepřišel ani úřadující šéf ODS, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba; bude na dlouho plánovaném výjezdu ODS v Ostravě. Účast odmítli také Zemanův sok v prezidentské volbě, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jeho stranický zástupce, ministr financí Miroslav Kalousek.

Nečasův kabinet končí po skandálu, do nějž je zapojena někdejší nejbližší spolupracovnice premiéra Jana Nagyová. Policie obvinila ji a sedm dalších lidí kvůli zneužití Vojenského zpravodajství a údajnému uplácení tří bývalých poslanců ODS.

Státní zástupce požádal Sněmovnu v této kauze i o vydání k trestnímu stíhání Nečase. Ve vazbě je nyní Nagyová a tři bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa.

 

Právě se děje

Další zprávy