Zeman: Běženci používají děti jako živé štíty a hrají si na Syřany. Evropa neví, co vítá za migranty

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 25. 10. 2015 18:12
Evropa podle prezidenta Zemana podlehla falešnému humanismu. Neví, jaké vítá uprchlíky. Za plačícími dětmi se totiž jako za živými štíty schovávají muži s iPhony, podvodníci vydávající se za Syřany, uvedla také hlava státu v on-line rozhovoru pro deník Blesk.
Evropa propadla falešnému humanismu, soudí Zeman.
Evropa propadla falešnému humanismu, soudí Zeman. | Foto: ČTK

Praha - On-line rozhovor deníku Blesk s prezidentem Milošem Zemanem se z velké části točil kolem žhavého tématu uprchlíků. Ti podle něj používají malé děti jako živé štíty. Vadí mu také, že Evropa naprosto nebyla schopna ohlídat své hranice.

"Samozřejmě, když se člověk dívá na malé děti, které pláčou, tak by byl nelida, kdyby necítil soucit. Slouží tak ale jako živý štít. Je to jako kdybych řekl, že tím, že vyvolám soucit vůči dětem, přenáším soucit i na ty, kdo se za nimi schovává – a to jsou ti muži s iPhony," prohlásil prezident.

Ten rovněž nechápe otevřenou náruč Evropy, která prý propadla "falešnému humanismu". Evropané by se měli zamyslet nad tím, jaké uprchlíky vlastně vítají. Podle jeho slov došlo na obavy, že se každý uprchlík snaží být Syřan, a to včetně lidí, kteří vůbec nemluví arabsky.

Ombudsmanka se prý jen snaží zviditelnit

Zeman se rovněž opřel do německé kancléřky Angely Merkelové, která svými výroky podle něj značně přispěla k mohutné migrační vlně. Vymezil se rovněž proti výtkám OSN vůči zacházení Česka s migranty.

Českému prezidentovi rovněž vadí, že 90 procent médií je na straně uprchlíků. I proto prý udělil záštitu protiuprchlické akci "Evropa, imigrace, islám", kterou pořádá jeho přítel Jan Veleba, senátor a šéf SPO.

Svým postojem k migrantům prý jen varuje před reálným nebezpečím, před nímž jiní politici zavírají oči. Znovu odmítl nedávnou kritiku českých detenčních zařízení pro uprchlíky z úst vysokého komisaře OSN pro lidská práva i ombudsmanky Anny Šabatové. Ta se podle Zemana "svými militantními názory" jen snaží zviditelnit. Islamofobie, kterou mu někteří vyčítají, je ve skutečnosti odporem vůči islámskému radikalismu, poznamenal. Mluvčí Šabatové Iva Hrazdílková ČTK řekla, že ombudsmanka dělá pouze to, co jí ukládá zákon, a výroky prezidenta komentovat nebude.

Prezident tvrdí, že v lisabonské smlouvě, upravující fungování Evropské unie, není ani slovo o uprchlických kvótách, jen o případné pomoci těm státům unie, kteří čelí zvýšenému náporu cizinců.

Bývalý prezident Klaus hodlá usilovat o to, aby vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) "zlegalizovala" svůj postoj k rozhodnutí Evropské unie o kvótách na přerozdělování uprchlíků v mimořádných parlamentních volbách nebo referendu. Zeman předčasné volby nepovažuje za vhodné řešení, zatímco o plebiscitu by přemýšlel a nebyl by proti. Sobotkův koaliční kabinet je proti kvótám, ale nechce se bránit soudní cestou, zatímco Zeman by se k žalobě Slovenska na Evropskou komisi připojil.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci uvedl, že není možné zpochybňovat motivaci uprchlíků. "Lidé prostě utíkají před válkou, snaží se zachránit své děti, zachránit své rodiny, zachránit holý život. Nemyslím si, že je možné zpochybňovat motivaci válečných uprchlíků," reagoval na Zemanova slova Sobotka během své návštěvy Jordánska. I když část migrantů jde do Evropy za lepšími životními podmínkami, je nutné pomáhat, a to právě v zemích, jako je Jordánsko, dodal premiér při návštěvě uprchlického tábora Zaatarí nedaleko syrských hranic.

Vyznamenání pro Nedvěda i Frantovou

Prezident se také vyjádřil k udělování státních vyznamenání. Podle všeho udělí 28. října státní vyznamenání zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi. Uvedl ještě, že ocení doyena českých novinářů, jeho jméno ale neřekl. Svůj letošní projev u příležitosti vzniku samostatného Československa chce pojmout jako představení vyznamenaných osobností, proto bude mluvit o jejich životech.

Zeman už dříve potvrdil, že na Pražský hrad si ve středu pro státní vyznamenání přijde někdejší fotbalový reprezentant Pavel Nedvěd či herečka Jitka Frantová - Pelikánová, manželka zesnulého novináře a politika Jiřího Pelikána.

Také se ví, že Medaili za hrdinství in memoriam dostane student Petr Vejvoda, který loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Řád Tomáše Garrigua Masaryka obdrží František Kriegel, jenž v roce 1968 jako jediný odmítl podepsat Moskevský protokol, který legitimizoval srpnovou okupací.

Další díl satirického pořadu s Tomášem Matonohou v dvojroli seriózního moderátora a trochu bláznivého brněnského občana, který komentuje aktuální události. Tentokrát o Zemanově vládnutí na Hradě. | Video: Tomáš Matonoha
 

Právě se děje

Další zprávy