Zeman první žádosti o milost nevyhoví

ČTK ČTK
12. 1. 2014 13:14
Podle prezidenta nesplňuje podmínky. Žadatel není vážně nemocný.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman nevyhoví první žádosti o udělení milosti, kterou mu doporučila ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová.

Muž, kterého se žádost týká, podle něj není nevyléčitelně nemocný, což je jedna ze základních podmínek, které si Zeman pro udílení milostí stanovil.

"Ne, protože jsem díky právnímu odboru Kanceláře prezidenta republiky zařídil návštěvu člověka, kterému měla být udělena nikoliv milost, ale abolice ... a ukázalo se, že tento člověk nejenže netrpí nevyléčitelnou nemocí, ale že jak proti němu, tak proti jeho rodinným příslušníkům, je souhrnně vedeno asi 20 exekucí," řekl prezident v Otázkách Václava Moravce ČT.

Ministerstvo spravedlnosti odeslalo žádost spolu s kladným doporučením na konci loňského roku. 

"Tahle žádost o milost splňovala podmínku stanovenou prezidentem republiky ohledně toho, že odsouzený trpí nějakou nevyléčitelnou nemocí přímo ohrožující jeho život, a proto paní ministryně tento případ předala na Hrad s doporučením ke kladnému vyřízení, ovšem rozhodnutí je samozřejmě na prezidentu republiky," řekla začátkem ledna mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Zeman před koncem loňského roku převedl agendu milostí na ministerstvo spravedlnosti s tím, že jde o návrat k praxi někdejšího prezidenta Václava Havla a splnění předvolebního slibu. Udělení milosti u žádostí doporučených resortem spravedlnosti hlava státu připouští jen v případě, že dotyčný nespáchal závažný trestný čin, je nevyléčitelně nemocný a má rodinné zázemí.

 

Právě se děje

Další zprávy