Zeman prvně jako diplomat. Přijme velvyslance Izraele

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
20. 2. 2013 16:16
Jako prvního přijal Zeman velvyslance Alžírska, ve čtvrtek přijde na řadu zástupce Izraele
Nově zvolený prezident Miloš Zeman.
Nově zvolený prezident Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zvolená hlava státu Miloš Zeman se ve svých "předprezidentských" schůzkách vydal poprvé na mezinárodní pole. Vedle představitelů domácí politické scény začal přijímat i velvyslance, kteří působí v Česku.

V úterý se Zeman setkal s představitelem arabské země, s velvyslancem Alžírska. Na čtvrtek má naplánovanou schůzku s velvyslancem Izraele.

Podle všeho se jedná o jedny z prvních kroků Zemana v zahraničně politické oblasti, která patří k důležitým pravomocím hlavy státu.

"Pan Zeman má na příští dny naplánované další schůzky. Mezi nimi i setkání s velvyslancem Izraele," řekla Aktuálně.cz mluvčí zvoleného prezidenta Hana Burianová.

Muslimové jako nacisti

Nově zvolený český prezident má podle svých dřívějších vyjádření velmi vyhraněný pohled na situaci na Blízkém východě.

Arabů se dokonce mohly některé Zemanovy výroky z minulosti dotknout.

Například předloni - tehdy ještě coby politický důchodce z Vysočiny - řekl, že umírněný muslim je podobný protimluv jako umírněný nacista. V rámci prezidentské kampaně se Zeman mimo jiné zaštiťoval i tím, že je proti výstavbě mešit na českém území.

Pozitivní vztah pojí Zemana k Izraeli, ostatně podobně jako současnou českou vládu. S ambasadorem židovského státu Jaakovem Levym se má potkat ve čtvrtek.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu loni při návštěvě Prahy uvedl, že Česko je nejlepším přítelem židovského státu v Evropské unii. Zeman podle svých dlouhodobých postojů tento těsný vztah pravděpodobně podpoří.

Klíčové země: USA a Rusko

K nejvlivnějším diplomatům působícím v Česku patří bezesporu ambasador USA a blízký spolupracovník amerického prezidenta Obamy Norman Eisen a ruský velvyslanec Sergej Kisiljov.

Aktivity obou zmíněných diplomatů zastupujících světové mocnosti v Česku nyní ovlivňuje i temelínský tendr, v němž se o české jaderné stamiliardy uchází americko-japonská společnost Westinghouse a rusko-české konsorcium MIR.1200.

Informace o schůzce s nimi ale mluvčí Burianová nesdělila.

Na Zemanovy budoucí zahraničněpolitické kroky bude mít podle všeho také vliv současný český velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček, který má být součástí Zemanova prezidentského týmu.

 

Právě se děje

Další zprávy