Zeman přijel do Vyšních Lhot, migrantům se vyhnul. Cizince nenavštěvuji, řekl

Lukáš Prchal Lukáš Werner Lukáš Prchal, Lukáš Werner
Aktualizováno 24. 9. 2015 16:23
Prezident Miloš Zeman vyrazil do Vyšních Lhot na Frýdecko-Místecku. V obci, k níž patří utečenecký detenční tábor, podiskutoval s občany před obecním úřadem. Návštěvě tábora se ale vyhnul s tím, že cizince nenavštěvuje, ale zve si je k audienci na Hrad. Podle mluvčího Hradu Zemana zajímají především názory českých občanů.
Miloš Zeman se starostkou Vyšních Lhot.
Miloš Zeman se starostkou Vyšních Lhot. | Foto: Jiří Zerzoň

Vyšní Lhoty - Prezident Miloš Zeman vyrazil do Vyšních Lhot na Frýdecko-Místecku. V obci, k níž patří utečenecký detenční tábor, podiskutoval s občany před obecním úřadem. Návštěvě tábora se ale vyhnul.

"Cizince nenavštěvuji, zvu si je k audienci na Pražský hrad," vysvětlil prezident, proč se nepodívá do detenčního tábora. "Pana prezidenta zajímají především názory českých občanů,“ říká mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na otázku Aktuálně.cz, proč se prezident Zeman nepůjde podívat do zařízení pro uprchlíky.

Diskuse s místními se rovněž točila převážně kolem uprchlíků. Zeman při ní zopakoval svůj postoj: "Nikdo vás sem nezval, běžte domů. Když už tu jste, chovejte se podle našich pravidel, jako to děláme my, když jsme ve vašich zemích. Nelíbí se vám to? Běžte domů.“ Za svá slova sklidil potlesk.

Na cestu do Vyšních Lhot se Zemanem nečekaně vyrazil i jeho kancléř Vratislav Mynář. O něm ve středu vyšlo najevo, že mu Národní bezpečnostní úřad neudělil prověrku na stupeň přísně tajné. Mynář se k situaci dosud nevyjádřil, novinářům slíbil, že tak učiní ve čtvrtek odpoledne před tiskovou konferencí.

Detenční tábor ve Vyšních Lhotách vznikl v roky nevyužívaném areálu ministerstva vnitra. Slouží pro zadržení cizinců, kteří se na území České republiky dostali nelegálně. Uprchlíci jsou v něm v průměru sedmdesát dní a velkou část z nich pak čeká vyhoštění ze země. Na rozdíl od žadatelů o azyl se neučí česky ani je nečeká jiné vzdělávání.

 

Právě se děje

Další zprávy