Zeman přijal šéfa Evropské rady Van Rompuye

ČTK ČTK
25. 4. 2013 15:46
Předseda Evropské rady se Zemanem jednal o evropské integraci a společné měně
Van Rompuy v Praze.
Van Rompuy v Praze. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy se setkal s prezidentem Milošem Zemanem.

Nejvyšší představitel České republiky jej upozornil, že nad Pražským hradem nyní vlaje vlajka symbolizující Evropskou unii.

Proevropský prezident Zeman evropskou zástavu vyvěsil zhruba před měsícem, když Prahu navštívil předseda Evropské komise José Barroso.

Zeman přijal Rompuye v poledne na Hradě. Oba politici jednali mimo jiné o daních z finančních transakcí, evropské integraci, společných ozbrojených silách a společné měně, uvedla Zemanova tisková mluvčí Hana Burianová.

Zeman se nedávno nechal slyšet, že by Česko mohlo do pěti let přijmout společnou evropskou měnu. Van Rompuy však po dopoledním setkání s předsedou vlády Petrem Nečasem uvedl, že ČR nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura. Debata o vstupu ČR do eurozóny, který bude podle něj výsostně českým rozhodnutím, tak prý není "problémem dnešního dne".

Fotogalerie: Óda Miloše Zemana na Evropskou unii

Nečas řekl, že vláda nebude dávat žádný termín přijetí společné evropské měny. Podle českého premiéra se navíc od českého vstupu do EU situace a podmínky členství v eurozóně změnily natolik dramaticky a výrazně, že o přistoupení bude muset rozhodnout referendum. Zaznamenal prý, že prezident Zeman má v této věci stejný názor.

Nový český prezident je zastáncem hlubšího modelu evropské integrace. Liší se tím od svého předchůdce Václava Klause, který se k Unii stavěl spíše skepticky. Při Barrosově návštěvě v Praze Zeman podepsal takzvaný euroval, který Klaus naopak ratifikovat odmítal.

 

Právě se děje

Další zprávy