Zeman prezidentem? Fischer na Hradě? Nevěřte titulkům

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 8. 2012 18:30
Konstruovat výsledek volby z nich zatím nelze, říká politolog Tomáš Lebeda
Miloš Zeman má nakročíno. Nebo ne?
Miloš Zeman má nakročíno. Nebo ne? | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud by zítra vybírali Češi prezidenta, stal by se jím Jan Fischer. Ale pokud by šli volit za týden, možná by se na Hradčany podíval Miloš Zeman...

Zmáhá vás už každotýdenní příděl emocí, které ukazují, jak si v tu chvíli stojí jednotliví straničtí a nadstraničtí kandidáti? Nemusíte je vůbec brát vážně.

Alespoň to radí politolog a expert na volební systémy Tomáš Lebeda: "K průzkumům voličských preferencí k přímé volbe prezidenta se stavte vážně zdrženlivě. Zatím jsou jen jakýmsi testem oblíbenosti kandidátů."

Sada kandidátů není jasná (průzkumy zatím uvádějí i ty, kteří kandidaturu ani neohlásili), voliči nemají s prezidentskou dvoukolovou volbou příliš zkušeností, samotná volba může přinést překvapení.

Průzkumy, jak si jednotliví kandidáti stojí, zatím zveřejňují jen agentury Factum Invenio a Median, naopak CVVM a STEM ještě vyčkávají.

Politolog Tomáš Lebeda
Politolog Tomáš Lebeda | Foto: Fakulta sociálních věd UK

A.cz: Nakolik vy sám přikládáte těmto průzkumům vážnost?

Lebeda: Problém průzkumů je v tom, že sada kandidátů není kompletní. Nejlépe z toho zatím vyšel ten, kdo začal první. To byla výhoda Jana Fischera - objevil se jako první, dostal se do čela a to mu pomohlo. Teprve ale začne kampaň. A může dostat jinou, nečekanou dynamiku. Takže bych byl rezervovaný.

A.cz: Ale i tak - neodrážejí průzkumy náladu veřejnosti?

Průzkumy v tomto případě jsou mnohem méně průkazné, protože voliči nemají s touto volbou zkušenosti. Jistá zkušenost s dvoukolovým většinovým systémem je tu ze senátních voleb, ale k těm chodí minimum voličů.

Konstruovat tedy výsledek volby je problém. Průzkumy jsou spíš jen jakýmsi testem oblíbenosti kandidátů. S volbou to nemá nic společného.

A.cz: Na druhou stranu: jak moc ovlivní tyto průzkumy zpětně voliče při jejich rozhodování, koho volit?

Průzkumy voliče zpětně ovlivňují, ale to se strašně těžko měří. Takže si troufám říct, že ano, ale nevím nakolik, neumím to změřit. Zdá se mi ale absurdní, aby kandidát strany, která vévodí stranickým preferencím, byl na chvostě.

A.cz: Troufnete si tipovat, co nakonec rozhodne o výsledku volby - peníze, obsah kampaně, prostá obliba kandidátů?

Skoro si myslím, že první prezidentská volba ponese všechny známky voleb, se kterými voliči nemají zkušenosti. To je i problém vůbec první prezidentské volby. Voliči pak volí spíš intuitivně, nikoliv strategicky.

A.cz: Co si pod tím máme představit?

V těchto volbách může příliš sobě si podobných kandidátů vést k tomu, že se fakticky vzájemně vyeliminují. Může se pak stát - tím neříkám, že se to nutně stane, že nakonec postoupí do druhého kola dva kandidáti, z nichž ani jeden nebude přijatelný pro většinu voličů. Zkrátka se podivíme, kdo postoupil, protože spontánnost prvního kola může pro voliče přinést nejedno překvapení.

 

Právě se děje

Další zprávy