Zeman předstihl Švejnara a je druhý. Vede Fischer

ČTK ČTK
25. 7. 2012 11:35
V průzkumu mezi prezidentskými kandidáty získal Miloš Zeman 18,2 procenta hlasů
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Do druhého kola prezidentské volby by nyní postoupil někdejší úřednický premiér Jan Fischer se ziskem 22,2 procenta hlasů a expremiér Miloš Zeman se ziskem 18,2 procenta.

Zeman v oblibě u voličů předstihl ekonoma Jana Švejnara a snížil Fischerův náskok. Vyplynulo to z červencového průzkumu agentury Factum Invenio.

Švejnar, který dosud definitivně nepotvrdil svou kandidaturu, by podle Factum Invenio skončil třetí se ziskem 12,2 procenta hlasů. V posledních měsících jeho podpora spíše slábne.

Stejnou pozici v průzkumech si zachoval kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, který by dostal 8,2 procenta hlasů. Následuje ho trojice kandidátů s výsledky mezi šesti a sedmi procenty. Podnikatel Tomio Okamura má podporu 6,9 procenta voličů, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga by volilo 6,6 procenta lidí a šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou 6,4 procenta.

Kandidát ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka by získal 4,3 procenta hlasů. Nad tříprocentní hranici by se dostala ještě europoslankyně podporovaná KDU-ČSL Zuzana Roithová se 3,7 procenta a bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma se 3,2 procenta. Ten se ale kandidovat nechystá.

Jiný průzkum ukazuje na Švejnara

Bývalý předseda sociálních demokratů Zeman se v průzkumech Factum Invenio dlouhodobě držel na třetí pozici. Na jaře snížil náskok Fischera a Švejnara, ale pak se růst jeho podpory zastavil. Nyní ale výrazně posílil a dostal by se spolu s Fischerem do finále volby.

Podle Factum Invenio k tomu přispěla Zemanova intenzivní kampaň. Čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci byl prvním prezidentským kandidátem, který v petiční kampani získal 50 000 podpisů potřebných pro kandidaturu.

Prezident Václav Klaus končí ve funkci v březnu příštího roku, přímá volba by se tedy měla poprvé konat mezi 6. lednem a 5. únorem 2013. Preference jednotlivých kandidátů se tedy ještě mohou měnit.

Průzkumy v posledních měsících řadí Fischera, Zemana a Švejnara mezi hlavní favority. Liší se ale v odhadech jejich pořadí. Také podle červnového průzkumu agentury Median by byl Zeman na druhém místě za Fischerem a Švejnar až třetí.

Průzkum agentury Millward Brown pro Lidové noviny zase postavil na první příčku Švejnara, za ním by zůstali Fischer a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy