Zeman pozval do Prahy nového izraelského prezidenta Rivlina

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 6. 8. 2014 15:00
Česko dlouhodobě platí za jednoho z hlavních spojenců Izraele na světě, podpora ze strany vlády ale údajně není už tak silná.
Miloš Zeman při návštěvě Izraele.
Miloš Zeman při návštěvě Izraele. | Foto: Izraelské ministerstvo zahraničí (Twitter)

Praha - Prezident Miloš Zeman pozval na návštěvu Česka izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, který pozvání přijal. Termín návštěvy stanoven ještě není, řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman je znám jako zastánce Izraele v jeho konfliktu s Palestinou. Židovského státu se opakovaně zastává, často velmi tvrdě se naopak vyslovuje proti islámským státům.

K pokračujícímu izraelsko-palestinskému střetu v Pásmu Gazy prostřednictvím Ovčáčka v pondělí prohlásil, že "není možné strpět, aby na jakoukoli zemi padaly neustále rakety". Izrael se kvůli svému zásahu, při kterém zemřely stovky civilistů, ocitl pod tlakem mezinárodního společenství.

Shromáždění proti antisemitismu

Na židovský stát se v souvislosti s ofenzivou v Pásmu Gazy snáší kritika takřka ze všech koutů světa. Protestuje se ve Skotsku, Británii či Francii, kde ve městě Sarcelles lehly popelem dva židovské obchody. Belgický lékař zase odmítl ošetřit židovskou pacientku v Antverpách.

Naopak v Praze se ve středu na Václavském náměstí bude konat shromáždění proti antisemitismu a na podporu Izraele. Svolává jej Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ), které tak chce upozornit na barbarské chování Hamásu a rostoucí projevy antisemitismu v Evropě.

"Ukazuje se, že údajná kritika izraelské politiky je často pouze vítanou záminkou k projevení protižidovské nenávisti. Běžně se objevují nacistické symboly a oživují nacistické slogany. To je v Evropě, která byla před sedmdesáti lety svědkem největší genocidy v dějinách lidstva, motivované nacistickou protižidovskou ideologií, naprosto nepřijatelné," vysvětlil předseda české pobočky ICEJ Mojmír Kallus.

Iniciativu podpořili například zpěvák Jaromír Nohavica, psychiatr a vysokoškolský pedagog Cyril Höschl, ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát, poslankyně Miroslava Němcová, poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová. Účast slíbil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Česko dlouhodobě platí za jednoho z hlavních spojenců Izraele nejen v Evropské unii, ale i na světě. Bylo například jedinou evropskou zemí, která hlasovala proti rezoluci, která Palestinu povýšila v OSN na nečlenský pozorovatelský stát. Za vlády Nečase se uskutečnilo také společné setkání českého a izraelského kabinetu.

Česko by mělo být vůči Izraeli tvrdší

Na tradici chce návštěvou Izraele navázat i premiér Bohuslav Sobotka, zemi navštíví na konci roku.

V kuloárech se ale mluví o tom, že podpora Izraeli ze strany nového českého ministerstva zahraničních věcí již tak silná není. Vládu za to kritizuje především ODS, z druhé strany politického spektra se však zase ozývají hlasy, že Praha by měla zaujmout vůči Izraeli tvrdší postoj.

Rivlina zvolili izraelští poslanci prezidentem 10. června, uspěl ve druhém kole, když dostal víc hlasů než poslanec Meir Šetrit. Přísahu složil 24. července, ve funkci nahradil Šimona Perese.

Rivlinovi je čtyřiasedmdesát let, profesí je právník, je velkým fotbalovým fanouškem a vegetariánem. Do parlamentu byl poprvé zvolen v roce 1988. V roce 2001 se stal ministrem ve vládě bývalého premiéra Ariela Šarona a o dva roky později byl zvolen do čela parlamentu. Patřil tehdy k velkým kritikům Šaronova plánu stažení z Pásma Gazy.

Rovněž se vždy klonil spíše k variantě vzniku konfederace s Palestinci než k tomu, aby měli samostatný stát. O prezidentskou funkci se ucházel i v roce 2007, postoupil do druhého kola, ale z něj pak ve prospěch Perese odstoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy