Zeman pomáhá přítelkyni s novou stranou

Jakub Antoš
31. 3. 2007 14:34
Jihlava - Janě Volfové, bývalé političce ČSSD, se splnil sen - má novou politickou stranu, stojí v jejím čele a na křest přijel Miloš Zeman.  UVNITŘ: GALERIE
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nepřehlédnutelná dáma tuzemské politiky dnes v hotelu v centru Jihlavy začala další etapu své spletité kariéry.

Žena, kterou nedávno kvůli její postavě urazil šéf ČSSD Jiří Paroubek, je předsedkyní nově ustavené Strany za důstojný život. A má s ní velké ambice.

Z původní strany Svobodní, jejíž přejmenování dnes prosadila, chce udělat novou, lepší sociální demokracií. A už v doplňovacích senátních volbách v Chomutově touží vyhrát.

Má silného spojence - Miloše Zemana.

Miloš Zeman líbá Janu Volfovou. Bývalý šéf ČSSD přijel popřát vše nejlepší své přítelkyni k založení nové strany, jež má - podle Volfové - být lepší sociální demokracií.
Miloš Zeman líbá Janu Volfovou. Bývalý šéf ČSSD přijel popřát vše nejlepší své přítelkyni k založení nové strany, jež má - podle Volfové - být lepší sociální demokracií. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čekání na Zemana

Těsně poté, co delegáti dnešního sjezdu Janu Volfovou zvolili předsedkyní (dostala 86 procent hlasů) a ona za zvuků fanfár přijímala gratulace, přijel "politický důchodce" z Veselí osobně popřát nové straně úspěch.

Nejen to - dokonce pomohl své dlouholeté přítelkyni vymyslet i jméno nové partaje.

Nejobletovnější host sjezdu Zeman dostal po vystoupení z auta kytici bílých, modrých a rudých růží, v tomtéž okamžiku jej obestoupili novináři. Na otázku, s čím přijíždí na sjezd, odpověděl: "Neočekávejte ode mě žádná politická prohlášení. Za poslední týden jsem odmítl asi třicet žádostí o rozhovor a víte, jak já mám novináře rád! Věřte mi, že jsem odmítl s potěšením," řekl cestou do sálu.

Jakmile do něj vstoupil, všichni delegáti povstali a tleskali.

Bývalý předseda ČSSD se ujal slova a řekl, že přijel jako dobrý kamarád Jany Volfové a popřál jí hodně úspěchů. "Milá Jano, květinko křehká, podvyživená, Ty s tou podvýškou, přeji Ti v té práci úspěch."

Kromě Miloše Zemana se mluvilo i o návštěvě poslance Miloše Melčáka, nedávno vyloučeního z ČSSD kvůli podpoře Topolánkově vládě. Ten však poslal sjezdu pouze SMS, ve které popřál Janě Volfové hodně úspěchů.

Zprava doleva

Delegáti dnes Volfové zvolili i šest místopředsedů. Nejvíce hlasů obdržela bývalá předsedkyně strany Svobodní Eva Morávková.

Původní strana Svobodní byla stranou mladých a pro mladé. Alespoň tak se v několika předchozích letech prezentovala.

Dnešní sjezd byl však pod taktovkou seniorů. Delegáty jsou někteří členové Strany za životní jistoty, nástupce strany Důchodci za životní jistoty bývalého předsedy Eduarda Kremličky, který se proslavil pojídáním chráněných brouků kvůli prohrané sázce.

Drtivou většinu delegátů, kteří dnes budou rozhodovat o složení předsednictva a programovém směřování strany, tvoří důchodci. To se projevilo i v novém názvu, který delegáti zvolili. Největší podporu měl právě název Strana důstojného života.

Svobodní byli pravicově zaměření se zájmem podporovat mladé osoby, jak stojí v jedné z výročních zpráv uložených ve sněmovní knihovně. Dneškem se stává naopak stranou se sociálnědemokratickým smýšlením, to znamená levicovou.

 

Právě se děje

Další zprávy