Zeman podpořil vyslání vojáků na Golanské výšiny

ČTK ČTK
27. 8. 2013 17:13
Armáda by se podle něj kvůli situaci v Sýrii měla víc zapojovat do mírových misí.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česká republika by se mohla víc zapojovat do mírových misí OSN, české jednotky by mohly působit na Golanských výšinách mezi Sýrií a Izraelem.

V souvislosti s vývojem v Sýrii, sužované občanskou válkou, to v úterý řekl prezident Miloš Zeman. Zapojení českých jednotek by podle prezidenta zvýšilo České republice mezinárodní prestiž.

Aktuálně hrozí Sýrii vojenský úder, podle agentury Reuters o tom Západ informoval syrskou protivládní opozici.

Zeman před velvyslanci řekl, že se na větší aktivitě českých vojsk v pondělí v Lánech shodl i s premiérem Jiřím Rusnokem i dalšími ministry.

"Dohodli jsme se, že by bylo velmi užitečné, aby se ČR intenzivněji než dosud zapojila do mírových misí OSN, a to například účastí českých jednotek na Golanských výšinách," vysvětlil při projevu.

Dodal, že tato operace je financována z fondů OSN a nijak by tedy nezatížila český rozpočet.

"Vzhledem k tomu, že situace v Sýrii je poněkud nepřehledná, myslím si, že zaplnění toho bezpečnostního vakua českými jednotkami může výrazně zvýšit prestiž České republiky a přispět ať už k mírovému procesu na Středním východě, nebo alespoň k tomu, aby bylo poněkud zmírněno riziko eskalace tohoto konfliktu," uvedl Zeman v projevu před diplomaty.

Izrael obsadil syrské Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, kde od roku 1974 působí mezinárodní pozorovatelé v misii UNDOF.

Rakousko ale nedávno oznámilo, že kvůli zhoršení bezpečnostní situace své členy z pozorovatelské mise odvolá.

Kohout: víc misí za NATO, EU i OSN

Rusnok v pondělí řekl velvyslancům, kteří do Prahy přiletěli na pravidelnou poradu, že Česko už nechce dále snižovat výdaje na obranu. Pokud se bude dařit ekonomice, je vláda připravena financování armády zvýšit.

Odstupující ministr zahraničí Jan Kohout doplnil, že vláda zkoumá možnosti dalšího zapojení do vojenských misí, a to nejen v rámci EU a NATO, ale také pod hlavičkou OSN.

Armáda se nyní spolu s dalšími koaličními silami stahuje z dlouhotrvající mise v Afghánistánu. Velení přitom řeší, co bude s vojáky v "době poafghánské". Malá část příslušníků armády je nyní nasazena k ochraně velitelství protipovstalecké operace v africkém Mali.

Ministr obrany Vlastimil Picek také nedávno podotkl, že by armáda mohla brzy nasadit do nebezpečných oblastí dopravní letadla CASA, jejichž ochranný systém je po dvou letech ladění funkční.

 

Právě se děje

Další zprávy