Zeman podpoří ČSSD? To je velmi dobré, říká Paroubek

Martina Macková
14. 10. 2008 17:48
Zeman bude mít na osobní podporu jen dva dny
Foto: Jiří Kropáček

Praha, Ústí n.L. - Expremiér Miloš Zeman zasáhne do kampaně pro krajské a senátní volby. Podle informací Aktuálně.cz to bude ve prospěch některých kandidátů ČSSD.

Jiří Paroubek to jednoznačně přivítal: "Nejsem malicherný, jde mi o vítězství ČSSD."

Bývalý předseda sociální demokracie přitom ze strany loni odešel poté, co na něj padlo trestní oznámení kvůli podpisu problémové smlouvy s advokátem Zdeňkem Altnerem, který zastupoval stranu v kauze Lidový dům. I když jej nepodala ČSSD, Zeman uvedl, že za ním stojí Jiří Paroubek.

Letos jeho příznivci z ČSSD založili sdružení Přátelé Miloše Zemana, které chce připravit jeho kandidaturu pro další prezidentské volby.

Paroubek: Vítám to

Předseda Jiří Paroubek v reakci na chystanou podporu kandidátů jeho strany Aktuálně.cz řekl: "To je dobrá zpráva, vítám to. Věřím, že máme společný cíl." Spory mezi bývalou a současnou hlavou sociální demokracie jdou prý v tomto případě stranou.

Jistou Zemanovu podporu má například lídr ústecké kandidátky ČSSD Jaroslav Foldyna. Toho přijede podpořit Miloš Zeman jen den před volbami. Současně totiž podpoří založení pobočky svého sdružení přátel na severu Čech.

Před pár lety ještě společně za úspěch ČSSD
Před pár lety ještě společně za úspěch ČSSD | Foto: Ondřej Besperát

"Pokud při té příležitosti řekne lidem, koho volit, je to pro mě velká podpora," řekl Aktuálně.cz Foldyna. Že Zeman osobně zamíří s apelem na sever, potvrzují i další členové jeho sdružení.

V Ústeckém kraji se v posledních velkých volbách zadařilo i Jiřímu Paroubkovi, který tu nakonec vyhrál jako v jediném regionu.

Z Rhodosu mezi voliče?

Stále vlivný "důchodce z Vysočiny" mezi voliče nezamíří z moravskočeského pomezí, ale přímo z řeckých ostrovů. Teprve ve středu se vrátí z dovolené na Rhodosu.

Koho dalšího tedy během posledních dvou dnů stihne ještě podpořit, není pořád zcela jasné. Jisté ovšem je, že mnozí kandidáti o to stojí.

"Někteří kandidáti svůj zájem projevili, ale možná podpora není od Miloše Zemana oficiálně potvrzená, takže nikoho nechci jmenovat," řekl Aktuálně.cz Miroslav Grégr, jeden ze zakladatelů sdružení a Zemanův blízký přítel.

"Mohlo by se tak stát, že by nakonec byli jednostranně poškozeni, aniž by byli podpořeni," dodává Grégr v narážce na možné problémy s vedením strany.

Jeden ze zakladatelů Zemanova spolku, lobbyista Miroslav Šlouf, se ocitl nedávno před speciální komisí strany, která řešila jeho výroky ohledně poslanců i aktivity kolem volby prezidenta. Šloufovi za porušení stanov hrozilo dokonce i vyloučení ze strany.

Dá se předpokládat, že podpora Zemana by v kampani mohla směřovat mezi kandidáty, jako je například bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, která kandiduje v Plzeňském kraji, nebo Jaroslav Palas - jednička v Moravskoslezském kraji a také bývalý ministr zemědělství.

 

Právě se děje

Další zprávy