Zeman podepsal zákon prodlužující akreditace neziskovkám

ČTK ČTK
6. 5. 2014 13:14
Bez novely zákona o dobrovolnické službě by neziskové organizace měly problém s čerpáním dotací.
Dobrovolnictví v Česku má různé formy a do aktivit se zapojují lidé všech věkových kategorií.
Dobrovolnictví v Česku má různé formy a do aktivit se zapojují lidé všech věkových kategorií. | Foto: archiv

Praha - Doba akreditace pro neziskové organizace se prodlouží ze tří na čtyři roky. Novelu zákona o dobrovolnické službě podepsal v pondělí prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Bez této úpravy by nynější i nové neziskové organizace měly problém s akreditací a čerpáním dotací.

Prodloužení lhůty do vládní novely vložila Sněmovna na návrh svého sociálního výboru, podle něhož nejsou tři roky dostatečné.

Podle poslanců organizace například nemohou žádat o dotace v roce, kdy jim akreditace končí. Faktická délka akreditace je proto kratší. Změnu podpořilo ministerstvo vnitra, které novelu předložilo.

Zákon se nově vztahuje i na dobrovolné práce v nestátních neziskových organizacích na členském principu a ve školách a školských zařízeních, jako jsou dětské kolektivy, zájmové kroužky a dětské tábory.

Novela také přináší možnost získat certifikáty o pracovních zkušenostech získaných v průběhu dobrovolnických činností.

V Česku je pětatřicet procent obyvatel dobrovolníky

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) slíbil předložit obsáhlejší úpravu zákona o dobrovolnictví. Podle místopředsedkyně Senátu a ČSSD Aleny Gajdůškové by se měla vztahovat i na dobrovolné hasiče a pracovníky s mládeží.

V Česku se do dobrovolnictví zapojuje podle odhadu expertů kolem pětatřiceti procent obyvatel. Je to prý o deset procent méně, než činí průměr v západních zemích. Dobrovolnictví má různé formy - od registrovaných zájemců, dobrovolnictví firem až po sousedskou pomoc.

Mezi dobrovolníky v různých oblastech jsou lidé v produktivním věku, mládež i děti z mateřských školek, které třeba hrají v divadle, nebo senioři v pokročilejším věku.

 

Právě se děje

Další zprávy