Zeman podepsal školskou novelu, sjednotí závěrečné zkoušky

ČTK ČTK
1. 4. 2015 14:34
Novela upravuje začleňování handicapovaných žáků mezi zdravé. Omezuje i prodej nezdravých potravin ve školách.
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: ČTK

Praha - Upravit pravidla vzdělávání žáků s postižením, sjednotit závěrečné zkoušky na učilištích nebo zakázat prodej nevhodných potravin na školách má novela, kterou ve středu podepsal prezident Miloš Zeman.

Rozhodl tak navzdory svým výhradám proti začleňování části handicapovaných žáků do standardních tříd se zdravými žáky.

Zeman se v lednu postavil proti tomu, aby děti s určitým handicapem byly zařazovány do tříd se zdravými školáky. Zdůvodnil to tím, že učitelé pak nemají dostatek času věnovat se talentovaným žákům a postižené děti mohou být snáze terčem šikany.

Po kritice hlavně od rodičů postižených dětí a zástupců handicapovaných uvedl, že měl na mysli jen děti s mentálním postižením.

Kontroverzní registr učitelů

Předloha mění přístup k žákům se speciálními vzdělávacími potřebami. Pro jejich integraci do hlavního vzdělávacího proudu se stanou základem podpůrná opatření, která žáci potřebují.

Mezi tato opatření patří použití speciálních učebnic, individuálních vzdělávacích plánů, využívání asistentů pedagoga nebo tlumočníků do znakové řeči s odpovídajícím vzděláním či vytváření studijních skupin.

Školská novela vyvolala pozornost mimo jiné kvůli registru učitelů, který ovšem ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) do konečné podoby zákona neprosadil, a také zákazem prodeje nevhodných potravin ve školách. Podle kritiků tento zákaz nepovede ke zdravějšímu jídelníčku českých dětí, podle ministra má alespoň napomoci k jejich zdravému stravování.

Novela má rovněž upravit postavení ředitelů škol tak, aby na školách mohli působit i po skončení šestiletého ředitelského funkčního období.

Od registru učitelů si Chládek sliboval lepší přehled o tom, kterých aprobací je nedostatek. Podle kritiků včetně ochránců soukromí by ale nákladně sdružoval citlivá osobní data o pedagogických pracovnících, včetně věku a pohlaví.

Vznik registru by podle odpůrců ministerstvo stál 2,8 milionu korun, provoz 700 tisíc korun ročně bez započtení výdajů škol. Ministr ale registr, který podle něj bude stát jen dva miliony korun, dál pokládá za nezbytný kvůli kariérnímu řádu.

 

Právě se děje

Další zprávy