Zeman podepsal konec sněmovny a vyhlásil volby

Domácí Domácí
28. 8. 2013 16:56
Rozhodnutí vyšlo v 11:00 ve Sbírce zákonů, volit se půjde 25. a 26. října
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman podepsal rozpuštění Poslanecké sněmovny. Dolní komora Parlamentu tak končí ve složení, které měla po minulých volbách.

Zároveň také vyhlásil předčasné volby a potvrdil termín, který již dříve avizoval. K volebním urnám tak Češi a Češky vyrazí 25. a 26. října.

Obě prezidentova rozhodnutí byla kolem 11:00 oficiálně vyhlášena ve Sbírce zákonů.

Zeman kromě rozpuštění sněmovny také vyhlásil předčasné volby. "Termín voleb do Poslanecké sněmovny stanovil na pátek 25. října 2013 a sobotu 26. října 2013. Toto rozhodnutí spolupodepsal předseda vlády Jiří Rusnok," doplnila prezidentova mluvčí Hana Burianová.

V pátek budou moci lidé hlasovat od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin.

Ve sněmovně úřadují řemeslníci

Do sněmovny rozhodnutí prezidenta ani do odpoledních hodin nedorazilo. "Zaregistrovala jsem, že rozhodnutí prezidenta republiky o rozpuštění Poslanecké sněmovny bylo zveřejněno ve Sbírce zákonů, čímž vstoupilo v platnost," řekla nyní už bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Podotkla však, že neexistuje přesný předpis ohledně toho, jak má prezident Sněmovnu informovat.

Poslanci se tak o svém rozpuštění oficiálně dozví ze Sbírky zákonů. "Domnívám se, že to není ten klíčový problém, protože všichni s tím víceméně počítali a také jim bylo oznámeno, že prezident republiky k dnešnímu dni tento krok udělá," dodala.

Ze sněmovny na víc než dva měsíce zmizí poslanci a vrátí se až po volbách. Všichni ale mají ještě tři týdny na to, aby vyklidili své kanceláře. Nebudou zasedat žádné výbory ani komise.

Místo poslanců se nyní po sněmovních chodbách pohybují řemeslníci, kteří v hlavní sněmovní budově renovují sociální zařízení.

Nyní již bývalí poslanci musí do 30 dnů také podat majetkové přiznání. Kontrolovat ho ale bude až nový mandátový a imunitní výbor, který vznikne po volbách. Přiznání už podali bývalí ministři bývalé koaliční vlády, která v červenci skončila.

Stranám běží čas

Politické strany už houfně zbrojí na předčasné volby, jejichž favoritem je podle průzkumů veřejného mínění ČSSD. Strany vybírají lídry a připravují předvolení kampaně, na které bude tentokrát minimum času.

V případě předčasných voleb totiž musí podat kandidátky nejpozději 38 dní před prvním dnem, tedy 17. září. Další čtyři dny je pak mohou měnit a doplňovat. Čísla jim pak Státní volební komise rozlosuje 2. října.

Zeman nedávno uvedl, že jmenuje premiérem toho, koho mu doporučí strana, která vyhraje chystané předčasné volby do sněmovny. Nadále má ale za to, že by vítěz voleb měl při nominaci přihlédnout k vůli voličů a preferenčním hlasům.

Prezident již dříve řekl, že následné sestavení vlády bude otázkou několika týdnů, a upozornil, že bude "zcela respektovat" výsledky voleb.

Uvedl také, že premiérem jmenuje toho, koho mu doporučí vítězná strana. Ovšem v případě, že ČSSD a TOP 09 uzavřou koalici, podle svých slov nejmenuje premiérem ani jednoho z lídrů. Spojení protichůdných stran by totiž považoval za zradu na voličích.

 

Právě se děje

Další zprávy