Zeman podepíše první várku velvyslanců do Afriky a Asie

ČTK ČTK
19. 7. 2013 15:08
Cesta Klausové a Remka k velvyslaneckým postům se zdá rovněž otevřená
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Isabelle Daniel

Praha - Prezident Miloš Zeman koncem příštího týdne podepíše seznam velvyslanců, jejichž listiny dosud držel v trezoru kvůli sporu s bývalým šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09).

Oznámil to ředitel hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček. Podle něj se jedná asi o dvě až tři desítky zemí. Budou to velvyslanci, kteří již mají souhlas hostitelské země a kterým už chybí jen finální Zemanův podpis, dodal Kmoníček. Pak už budou moci vyjet.

Následovat bude druhá skupina diplomatů, o nichž bude muset jednat vláda. Seznam tvoří ministerstvo zahraničí.

V druhém balíku velvyslanců se mohou objevit jména manželky bývalého prezidenta Livie Klausové i někdejšího kosmonauta Vladimíra Remka, kteří jsou favority prezidenta Zemana na posty ambasadorů v Bratislavě a v Moskvě.

Klausová i Remek jsou stále ve hře

"U první skupiny předpokládáme, že by měla být podepsána v průběhu příštího týdne, protože k tomu ještě musí proběhnout závěrečná diskuse," řekl Kmoníček.

V první várce budou zejména diplomaté, kteří míří do afrických a asijských zemí. V těchto oblastech často jeden velvyslanec "obstarává" více zemí najednou.

Měl by mezi nimi však být například i nový ambasador v Brazílii. Spekuluje se o diplomatu Jiřím Havlíkovi. Do země s jednou z rychle rostoucích světových ekonomik má v říjnu s podnikatelskou delegací zamířit předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), uvedl Kmoníček.

Druhá skupina diplomatů podle něj bude vládou projednána ještě v době letních prázdnin. Nový šéf diplomacie Jan Kohout do ní chce zařadit některá nová jména.

Plánuje prý také změnit cílové destinace některých velvyslanců. Kvůli změnám v nominaci bude muset tento návrh na obměnu diplomatů projednat vláda. Až poté přijde opět na řadu prezident, přiblížil Kmoníček.

Podle něj se s nástupem nového ministra zahraničí vrátila původní praxe, podle níž Černínský palác konzultuje své návrhy na obsazení ambasád s Hradem.

O tom, že takový postup byl běžný s prezidenty Václavem Klausem a Václavem Havlem, se vyjádřil na konci května i bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Jmenování velvyslanců se zadrhlo kvůli sporu mezi prezidentem Zemanem a nyní již bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09).

Prezident prosazoval na velvyslanecké posty Klausovou a Remka, což se jeho oponentu z prezidentské kampaně nelíbilo. Kvůli sporu Zeman odmítal podepsat i jmenování jiných ambasadorů.

Schwarzenberg ve funkci skončil po demisi premiéra Petra Nečase, čímž skončila dosavadní vláda tvořená koaličními stranami ODS, TOP 09 a LIDEM.

Po jejím odchodu Zeman jmenoval úřednický kabinet, v němž post ministra zahraničí zastává Kohout, někdejší dlouholetý diplomat působící již jednou v úřednické vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy