Zeman o Nečasovi: Je čistý člověk, podlehl vlivu okolí

Domácí Domácí
12. 2. 2014 22:10
Prezident je překvapen, že v kauze Nagyová dosud nedošlo k většímu odhalení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman okomentoval nedávné obvinění expremiéra Petra Nečase z podplácení v kauze trafik pro poslance ODS.

"O Petru Nečasovi si myslím, že to byl osobně čistý člověk a že podlehl vlivu svého okolí, vlivu, který Francouzi označují cherchez la femme," řekl prezident v rozhovoru pro Českou televizi.

Zároveň ale zkritizoval dřívější rozsudek Nejvyššího soudu, který znemožnil stíhání tří Nečasových spolustraníků Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře.

Zeman je také podle svých slov překvapený tím, že v související kauze Nagyová dosud nepřišlo "senzační odhalení", o kterém loni v létě hovořil žalobce Ivo Ištvan.

"O senzaci mluvil pan Ištvan. Já jsem ho citoval a samozřejmě jsem byl překvapen, když k žádnému senzačnímu odhalení nedošlo. Nedávné obvinění pana Grygárka asi těžko můžeme považovat za senzační," uvedl Zeman.

Přitom právě očekáváným vývojem v kauze Zeman v srpnu argumentoval, když nechtěl jmenovat vládu Miroslavy Němcové a místo ní nominoval úřednický kabinet Jiřího Rusnoka.

Prezident ovšem naznačil, že vládu Němcové by zřejmě stejně nepřijal.

"Vláda vedená Miroslavou Němcovou měla naprosto stejné složení a stejný program. Tvrdila, že má podporu 101 poslanců, a jak se ukázalo, byl to podvod," dodal Zeman s tím, že chtěl co nejdříve vyvolat předčasné volby.

Zeman: Amnestii podepsat nemusel

Prezident dodal, že si nemyslí, že by Nečas měl být zároveň stíhán i za způsob prosazení zákona o církevních restitucích. Ten prošel jen o jeden hlas a opozice hovořila o kupčení s poslanci.

Jiný názor má ovšem prezident na případné Nečasovo stíhání kvůli spolupodepsání loňské amnestie Václava Klause. "Pokud jde o amnestii, nesouhlasím s názorem, že premiér musí automaticky spolupodepsat amnestii. Dokonce bývá obvyklé, že o tom hlasuje celá vláda," dodal Zeman.

K restitucím, které momentálně vyvolávají pnutí ve vládě Bohuslava Sobotky, Zeman dodal, že církve by měly dostat 59 miliard finančních náhrad, pouze pokud zaručí, že půjdou na veřejně prospěšné účely.

Situaci ve vládě nechtěl komentovat s tím, že dá novým ministrům 100 dní hájení. Neodpustil si ale vzkaz pro KDU-ČSL. "Mohou být kdykoli se svými 14 poslanci nahrazeni 14 poslanci strany Úsvit a oni si to uvědomují. Uvítám, když lidovci kromě církevních restitucí přijdou s rozumnými návrhy týkajícími se například podpory rodiny," konstatoval Zeman.

V rozhovoru se prezident zmínil také o cestě na olympiádu v Soči, na které se setkal s čínským prezidentem. "Dohodli jsme se, že se sejdeme v Číně, kam přivezu rozsáhlou podnikatelskou delegaci. Pokládám kontakty s Čínou za důležité pro snižování nezaměstnanosti," míní Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy