Zemanův seznam roste. Na Hrad nepozval ani dva rektory

Domácí Domácí
24. 10. 2013 22:45
Kvůli této selekci se oslav na Hradě nezúčastní ani rektor UK Václav Hampl.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Seznam hostů, kteří navštíví letošní předávání státních vyznamenání, zřejmě nebude tak tradiční jako obvykle.

Na slavnostní ceremoniál totiž nebyla podle zjištění Aktuálně.cz pozvána bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a pozvánku nedostali ani rektoři Masarykovy a Jihočeské univerzity.

Informoval o tom server Česká pozice s připomenutím, že oba mají u Miloše Zemana "škraloup".

Bývá nepsaným pravidlem, že ve státní svátek jsou na Hrad zváni všichni rektoři veřejných vysokých škol, tradici každoročně dodržel Václav Havel i Václav Klaus.

Pozvánka ale tentokrát nepřišla Mikuláši Bekovi z Masarykovy univerzity v Brně (MUNI) a Liborovi Grubhofferovi z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Oslav na Hradě se nezúčastní ani rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, podle mluvčího UK považuje za velmi nešťastné, že nebyli pozváni všichni rektoři.

Hampl, který je také předsedou České konference rektorů, v tiskovém prohlášení svou neúčast zdůvodnil selektivním pozváním rektorů. "V uplynulých 23 letech byli vždy zváni rektoři všech veřejných a státních vysokých škol a porušení této tradice považuje za velmi nešťastné," uvedl k Hamplovu kroku mluvčí UK Václav Hájek.

Bek: Byla by narušena neutralita

"Ano, je to tak. Nebyl jsem na Hrad pozván. Ověřoval to i můj sekretariát. Myslím, že to je v té tradici vůbec poprvé, kdy rektor Masarykovy univerzity nebyl pozván," řekl serveru Bek, rektor druhé největší univerzity v České republice.

Právě MUNI nedávno odmítla prezidentovo vystoupení na půdě univerzity během jeho návštěvy v Jihomoravském kraji. Podle ní by mohl být projev čestného předsedy SPOZ považován za součást předvolební kampaně.

"Na Masarykově univerzitě jsou vítáni vždy všichni ústavní činitelé českého státu, vždy s jedinou výjimkou. A tou je doba volební kampaně, která je dle našeho přesvědčení vzhledem k nezbytné politické neutralitě univerzity dobou jakési karantény," vysvětluje ve svém prohlášení na stránkách MUNI Bek.

A tato neutralita by byla konkrétně návštěvou Zemana porušena. "Současný prezident je čestným předsedou jedné z volebních stran, jež je po něm dokonce pojmenována, a jeho tvář na nás shlíží z volebních billboardů této strany," dodává rektor s tím, že mimo dobu volební kampaně bude prezident na půdě MUNI vítán.

Doznívá i kauza Putna

Pozvánku nedostal zatím ani Grubhoffer. "Ne ne, dosud žádný kurýr z Prahy nedorazil. Loni jsem na Hrad pozván byl a domnívám se, že v minulosti i všichni mí předchůdci," doplnil rektor Jihočeské univerzity.

Ten se v nedávném sporu o nejmenování profesora Martina C. Putny na protest proti Zemanovu rozhodnutí odmítl účastnit slavnostního aktu v Karolinu.

Podle serveru pozvánka nedorazila jen těmto dvěma rektorům, ostatní pozvaní kolegové ale zvažují demonstrativní neúčast.

Hrad nechce celou situaci nijak komentovat. "Do Vladislavského sálu byli pozváni hosté na základě jeho (prezidentova) rozhodnutí. Více nebudeme komentovat," řekla serveru prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Povolební komplikace

Není zatím také jasné, proč pozvánka nedorazila některým zákonodárcům, včetně Němcové.

Na Hrad přitom míří stranický kolega Martin Kuba, Karel Schwarzenberg (TOP 09), Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, jehož strana ve Sněmovně nezasedala. Pozvánku tak zřejmě dostali jen předsedové stran.

Burianová na otázku Aktuálně.cz o chybějících politicích požádala o zaslání dotazu e-mailem nebo SMS, na zaslanou SMS zprávu už ale neodpověděla.

Situace kolem toho, koho podle tradice pozvat, byla letos vzhledem k politické krizi komplikovaná. Poslední Sněmovna byla rozpuštěna a zákonodárcům zanikl mandát, nově zvolení budou poslanci teprve od soboty a mandát získají až ve středu. V případě rektorů takový argument ale chybí.

 

Právě se děje

Další zprávy