Zeman nechá vyvěsit husitský prapor, vydrží až do července

Martina Machová Martina Machová
31. 5. 2015 13:30
Prapor s kalichem bude vlát nad sídlem českých prezidentů celý měsíc, do státního svátku 6. července.
Ilustrační foto z rekonstrukce bitvy.
Ilustrační foto z rekonstrukce bitvy. | Foto: ČTK

Praha - Nad pražským Hradem zavlaje husitský prapor. Prezident Miloš Zeman jej vyvěsí příští týden v pátek, čímž hodlá zahájit oslavy šestistého výročí upálení Mistra Jana Husa.

Prapor s kalichem bude vlát nad sídlem českých prezidentů celý měsíc, do státního svátku 6. července.

O víkendu se na obrazovce České televize zjeví Jan Hus, sedmý největší Čech. Bude to neoficiální začátek oslav šesti set let od jeho upálení. Film Jiřího Svobody je plný důležitých myšlenek a emocí.
1:34
O víkendu se na obrazovce České televize zjeví Jan Hus, sedmý největší Čech. Bude to neoficiální začátek oslav šesti set let od jeho upálení. Film Jiřího Svobody je plný důležitých myšlenek a emocí. | Video: Petr Fischer

"Prapor bude vyvěšen 5. června za účasti pana prezidenta a patriarchy husitské církve na třetím nádvoří," řekl Aktuáně.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

"V ten samý den bude v empírovém skleníku v královských zahradách otevřena veřejnosti výstava Neodvolám, věnovaná právě mistru Janu Husovi," dodal.

Zeman mimo jiné opakuje gesto, kterým v roce 1925 uctil památku Jana Husa první český prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Ten vyvěsil černý praporec s rudým kalichem u příležitosti uznání dne Husovy smrti státním svátkem.

Diplomatický skandál

Před devadesáti lety vyvolal husitský prapor nad pražským Hradem poprask v Československu i v zahraničí.

Z Prahy ještě téže noci odjel na protest papežský nuncius, z čehož se stal mezinárodní skandál a diplomatická roztržka se Svatým stolcem se řešila mnoho let.

Vatikánu vadily oslavy Jana Husa, kterého vnímala katolická církev jako kacíře, celkově, navíc Masaryk spolu s premiérem Antonínem Švehlou nad oslavami převzal záštitu.

Kalich nad Hradem byl tak vnímán spíš jako záminka k nunciovu odjezdu, podle historiků totiž měl Vatikán celou akci připravenou dopředu.

 

Právě se děje

Další zprávy