Zeman nazval Schwarzenberga na Slovensku amatérem

Tereza Šídlová
4. 4. 2013 15:22
Spor prezidenta s ministrem zahraničí se přenesl i na první Zemanovu cestu do zahraničí
Foto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Praha - Spory mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem se dále vyostřují.

Zeman ve čtvrtek navštívil Slovensko. Sousední země v těchto týdnech hraje důležitou roli i ve vztazích mezi Hradem a Černínským palácem, a to kvůli možnému jmenování bývalé první dámy Livie Klausové na post velvyslankyně v Bratislavě.

Prezident na společné tiskové konferenci se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem nepřímo označil Schwarzenberga kvůli jeho jednání v oblasti nominace velvyslanců za "amatéra".

"Začnu citací českého premiéra Petra Nečase, který asi před čtrnácti dny správně prohlásil, že k této otázce (výběru a jmenování velvyslanců - pozn. redakce) se veřejně vyjadřuje, dokud jednání neskončí, pouze amatér. Já jsem odmítl tuto zprávu komentovat a vzal jsem na vědomí, že pan ministr Schwarzenberg k nim vydává každý den veřejná prohlášení, a posuďme míru amaterismu nebo profesionality v závislosti na tzv. Nečasově kritériu," uvedl k možnému jmenování Klausové a sporům se Schwarzenbergem Zeman na tiskové konferenci.

"Více méně souhlas"

Slovenský prezident Ivan Gašparovič nechtěl téma komentovat.

"Je to věcí země, která vysílá osobu jako svého zástupce, k tomu se ta strana, kam je osoba vyslaná, vyjadřuje tím, že více méně souhlasí. Je jasné, že ani jedna země nepošle někoho, kdo by takovou funkci neměl zvládnout," uvedl diplomaticky.

Ministr zahraničí ve čtvrtek v Právu řekl, že Zeman v podstatě ohrožuje chod jeho úřadu.

Aktuálně.cz už před časem o sporu mezi novým prezidentem a ministerstvem zahraničí informovalo. Začal jednáním ohledně jmenování bývalého kosmonauta a europoslance KSČM Vladimíra Remka velvyslancem v Moskvě.

Na nových velvyslancích se přitom musí shodnout právě ministr zahraničí, který je nominuje, a hlava státu, která jejich vyslání stvrzuje svým podpisem.

Proces jmenování velvyslanců se zasekl na tom, že Schwarzenberg ještě po prohrané prezidentské volbě prosadil balík nových ambasadorů. Klaus však většinu z nich k podpisu přenechal svému nástupci, a ten tak získal silnou páku, jak do diplomacie zasahovat.

Hrad: Nepřístupný

Zaseknutý proces výměny diplomatů je přitom dobře známý i z období Václava Klause, v některých destinacích i právě z tohoto důvodu velvyslanci přesluhují. Střídat se má například post v Kanadě, Vídni, Varšavě či právě v Bratislavě.

Schwarzenberg veřejně řekl, že nesouhlasí se jmenováním Klausové do slovenské metropole.

Neshody mezi Schwarzenbergem a Zemanem se projevily i při prestižní návštěvě šéfa Evropské komise José Manuela Barrosa. Oproti zvyklostem totiž Zeman na akce s unijní špičkou nepozval klíčové české představitele a hosta si více méně nechal jen pro sebe.

„Jsou země, kde se takových příležitostí účastní ministři, kteří mají příslušnou agendu na starosti podle kompetenčního zákona, a jsou země, kam se zve podle sympatií, nebo podle toho, kdo má být vidět v televizi," řekl deníku Insider Schwarzenberg v úterý.

Zeman si navíc jako šéfa svého zahraničního odboru vzal ex-velvyslance Hynka Kmoníčka a averzi mezi ním a ministrem zahraničí lze doložit hned několika vyjádřeními obou mužů z minulosti.

Hrad na slavnost s Barrosem při vyvěšení vlajky EU z ministerstva zahraničí pozval řadového náměstka Vladimíra Galušku, který byl s Kmoníčkem ve vysoké funkci za úřednického ministra zahraničí Jana Kohouta.

 

Právě se děje

Další zprávy