Zeman na poslední schůzce s Fialou bilancoval. Připili si skleničkou vína

ČTK ČTK
6. 3. 2023 22:02
Prezident Miloš Zeman na poslední schůzce s premiérem Petrem Fialou před odchodem z funkce bilancoval svou politickou cestu i novou "poprezidentskou" roli. Mimořádně jsme si připili skleničkou vína, popsal premiér večeři v Lánech na následné tiskové konferenci. Ocenil, že před rokem po ruské agresi proti Ukrajině mohlo díky názorovému obratu prezidenta Česko mluvit jedním hlasem.
Miloš Zeman na poslední schůzce s Petrem Fialou bilancoval svou politickou cestu i novou roli.
Miloš Zeman na poslední schůzce s Petrem Fialou bilancoval svou politickou cestu i novou roli. | Foto: ČTK

Podle Fialy to přispělo k prestiži ČR v zahraničí. Připomněl dohodu na jmenování 42 velvyslanců i to, že během více než ročního fungování Fialova kabinetu prezident vetoval pouze tři zákony. V tomto směru se podle Fialy vyplatil pravidelný dialog s politikem, který často zastával rozdílné názory než kabinet.

Poslední z pravidelných schůzek premiéra s prezidentem na zámku v Lánech měla podle Fialy lidský nádech v tom, že se v hovoru věnovali i změně, která Zemana čeká po středečním ukončení jeho mandátu. Na dotaz, zda premiér se Zemanem hovořil i o sporné novele k valorizaci důchodů, Fiala uvedl, že končící prezident zopakoval, že krok vlády nepodporuje. O novele, která má snížit zákonem danou červnovou valorizaci penzí v průměru o tisíc korun, bude už rozhodovat Zemanům nástupce Petr Pavel.

Fiala minulý týden Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že věří ve zjednodušení vztahů mezi vládou a prezidentem po inauguraci Petra Pavla. Korektní vztahy se však podle něj dařilo udržovat i se Zemanem. Pavel kandidoval s úsilím zklidnit vztahy ve společnosti, což Fiala pokládá za důležité.

Zemanovo druhé funkční období končí ve středu. Na pravidelných schůzkách zhruba s měsíčními odstupy se Fiala domluvil i s Pavlem.

 

Právě se děje

Další zprávy