Zeman: Na ambasádách by měli být ekonomové namísto diplomatů

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 4. 2014 14:53
Podle prezidenta odborníci na hospodářství snáze podpoří český export.
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na českých ambasádách v zahraničí by měli pracovat hlavně ekonomové a nikoli kariérní diplomati. Odborníci na hospodářství snáze podpoří český export. Na úterním Žofínském fóru to řekl prezident Miloš Zeman.

Právě zaměstnanci velvyslanectví jsou podle něj nejdůležitější pro podporu exportu. Cesty politiků a podnikatelských delegací jsou pro obchod sice užitečné, ale nedostatečné, řekl prezident.

"Jsem v této válce na straně ekonomů, kariérní diplomaté nám zpravidla žádnou proexportní politiku neudělají," řekl Zeman.

Spor o vzdělání velvyslanců byl podle něj jádrem loňské roztržky mezi ním a tehdejším ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), která na několik měsíců zablokovala příliv nové krve do diplomacie.

Zeman je od počátku svého vládnutí zastáncem takzvané ekonomické diplomacie. Nedávno podpořil cestu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) do Číny. Šéf diplomacie dostal v Pekingu pozvání pro českého prezidenta k návštěvě Číny. Do Prahy by mohl přijet i čínský prezident Si Ťin-pching, který projevil zájem o návštěvu Česka.

Prezident se také vyslovil pro větší využívání služeb honorárních konzulů. "My na honorární konzuly zvysoka kašleme, přitom oni si svoje kanceláře platí z vlastních prostředků. Často mají ve své oblasti neobyčejnou autoritu," řekl Zeman.

Kvůli podpoře domácí ekonomiky Zeman také prosazuje mezinárodní projekt výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Uvedl, že o povolení výstavby nyní jedná s Rakouskem, souhlas Polska prý již získal. Proti kanálu se ale staví část laické i odborné veřejnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy