Zeman má nominaci jistou, Dryml sehnal podpisy senátorů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 5. 2012 16:02
Prezidentskou kandidaturu podepsali senátoři napříč politickým spektrem, tvrdí Dryml
Zemanovi zatím patří podle průzkumů třetí příčka.
Zemanovi zatím patří podle průzkumů třetí příčka. | Foto: Jan Langer

Praha - Senátor ČSSD Vladimír Dryml už získal mezi kolegy v horní komoře parlamentu potřebných deset podpisů pro prezidentskou nominaci někdejšího šéfa strany Miloše Zemana.

Řekl to s tím, že se pod kandidaturu podepsali senátoři napříč politických spektrem.

"Miloš Zeman je nyní jediným kandidátem na prezidenta, který má potřebnou podporu," uvedl senátor. Jména podepsaných Dryml zatím nechtěl zveřejnit, aby své stranické kolegy nevystavil tlaku od vedení ČSSD, po nerozhodnosti Jana Švejnara je ale jasné, že poroste počet zastánců právě v sociální demokracii, řekl Aktuálně.cz senátor.

To doporučilo straníkům vybrat do června prezidentského kandidáta mezi místopředsedou ČSSD Jiřím Dienstbierem a ekonomem Janem Švejnarem, který svedl boj o Hrad už před čtyřmi lety s Václavem Klausem.

Drymlovi se tento výběr ale nelíbí. Dvaačtyřicetiletý Dienstbier by si měl podle něj ještě pár let počkat a Čechoameričan Švejnar by se měl rozhodnout, zda je českým, nebo americkým občanem.

Bývalý premiér Zeman naopak podle senátora skutečným představitelem sociálnědemokratické politiky, který dokáže sjednotit odlišné proudy uvnitř strany.

Třetí nejsilnější favorit 

Zeman nicméně už dříve svou kandidaturu podmínil tím, že ji podpoří i řadoví občané formou petice. Pro občanskou nominaci je nutné shromáždit nejméně 50 000 podpisů.

Sběr podpisů už v březnu zahájila Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ), jejímž je Zeman čestným předsedou. Také Zeman na prezidenta kandidoval proti Klausovi, před devíti lety se v parlamentní volbě hlavy státu do finále nedostal.

V průzkumech podpory možných prezidentských kandidátů nyní patří Zemanovi třetí příčka. Vede někdejší premiér úřednické vlády Jan Fischer před Švejnarem.

Ze senátorů se podle zjištění Aktuálně.cz pod Zemanovu kandidaturu podepsal moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, kterého strana odmítla znovu nominovat v podzimních krajských volbách a děčínský senátor Jaroslav Sykáček (ČSSD).

Podporu potvrdila také komunistická senátorka Marta Bayerová a Jaroslav Doubrava s Alenou Dernerovou (Severočeši.cz).

 

Právě se děje

Další zprávy