Zeman letos vyznamená Václava Klause a příští rok zpěváka Karla Gotta

ČTK ČTK
6. 10. 2019 18:50
Prezident Miloš Zeman udělí letos u příležitosti státního svátku 28. října státní vyznamenání svému předchůdci ve funkci Václavu Klausovi. Karlu Gottovi příští rok udělí Řád bílého lva. Jména dalších osobností odmítl Zeman prozradit, Lidé se podle něj mají nechat překvapit.
Bude po mém. Miloš Zeman ve své kanceláři na Pražském hradě.
Bude po mém. Miloš Zeman ve své kanceláři na Pražském hradě. | Foto: ČTK, Vít Šimánek

Zeman informaci pro vyznamenání pro Klause zmínil v odpovědi na dotaz posluchačky Frekvence 1, zda se nechystá napravit situaci, že první český prezident Václav Havel je nositelem Řádu T. G. Masaryka a Řádu Bílého lva první třídy, ale Klaus nebyl oceněn. "Posluchačka je přímo věštkyně. Neměl bych to uvádět, ale stane se tak 28. října," řekl Zeman.

"Karlu Gottovi chci udělit příští rok Řád bílého lva první třídy. Můžete se zeptat, proč mu ho neudělím už letos, odpověď je jednoduchá. Rodina stále ještě zažívá bolest. Kdyby byla vystavena krátce po pohřbu ceremonii ve Vladislavském sále, nebylo by to úplně dobře," řekl Zeman v rozhovoru, který poskytl rádiu Frekvence 1.

Prezident již v září uvedl, že Gottovi udělí vyšší státní vyznamenání, než dříve dostal. Reagoval tak na zpěvákovo oznámení, že trpí akutní leukémií. Gotta plánoval ocenit v příštím roce, aby si mohl cenu osobně převzít, když se tento rok potýká s nemocí. Gott v roce 2009 získal od Zemanova předchůdce Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně.

Zeman řekl, že se velmi rád zúčastní Gottova pohřbu. Pokud bude požádán, přednesl by i projev. "Ale byl bych velmi stručný. Myslím, že politici by se neměli při těchto příležitostech předvádět, nejlepší by bylo, kdyby jediný proslov pronesl pražský arcibiskup Dominik Duka," uvedl Zeman.

Prezident odmítl, že by chyboval v protokolárních záležitostech, když nechal na Pražském hradě a v Lánech po Gottově smrti stáhnout vlajky na půl žerdi. Opírá se o stanovisko autora protokolu Miroslava Sklenáře, dodal. "Nestažení vlajek by byla neúcta ke Karlu Gottovi," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy