Odpovědnost nese Janukovyč, shoduje se vláda se Zemanem

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 2. 2014 20:17
Český prezident zvažuje zrušení pozvánky pro ukrajinského prezidenta, pro je i vláda.
Zeman a Janukovyč při říjnové návštěvě českého prezidenta na Ukrajině.
Zeman a Janukovyč při říjnové návštěvě českého prezidenta na Ukrajině. | Foto: Reuters

Praha - Prezident Miloš Zeman a vláda se shodli na tom, že za násilnosti na Ukrajině je odpovědná ukrajinská vláda a prezident Viktor Janukovyč.

Zeman se proto rozhodl, že pokud nepokoje, při kterých zemřelo již 25 lidí, budou eskalovat, zváží zrušení pozvánky prezidenta do Prahy.

Na tvrdé reakci se shodla i vláda, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek proto bude na čtvrtečním jednání ministrů států EU v Bruselu iniciovat uvalení selektivních sankcí.

Měl by tak vzniknou seznam lidí, kteří jsou za násilnosti odpovědní, a kteří by proto neměli mít šanci získat víza do EU. Dalším řešením je podle něj zmrazení účtů.

"Pan Janukovyč je klíčová postava a nese odpovědnost za to, co se děje," vysvětlil Bohuslav Sobotka. Podle Hradu je navíc právě na něm, aby vydal rozkazy ozbrojeným složkám k ukončení násilí na Ukrajině.

Dění na Ukrajině sledujeme online.

"(Česká diplomacie) je přesvědčena, že nástroje k řešení problému jsou zcela v rukách prezidenta Janukovyče, a je tedy na něm, aby vydal příslušné rozkazy ozbrojeným složkám k okamžitému ukončení konfliktu," vysvětlil ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Ten ve středu přijal ukrajinského velvyslance Boryse Zajčuka, aby mu Zemanovo stanovisko tlumočil. Ambasador slíbil okamžité doručení obsahu poselství na Ukrajinu. Podle Kmoníčka je velvyslanec sám šokován eskalací násilí mezi demonstranty a vládními ozbrojenými složkami.

Ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek předvolal ve středu velvyslance Ukrajiny, aby mu sdělil, že metody používané proti demonstrantům v Kyjevě a dalších městech jsou naprosto nepřijatelné a za žádných okolností takto nelze postupovat v řešení vnitropolitických problémů země.

"Všechny demonstranty není možné podle ministra Zaorálka v žádném případě označovat za radikály a vyhlášení 'antiteroristické' operace, které je faktickým zavedením výjimečného stavu, je krokem směřujícím k další eskalaci napětí. Pokus o nasazení armády je snahou postavit ji proti ukrajinskému obyvatelstvu, za nějž ponese prezident odpovědnost," praví se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Pomohou nové volby

"Budu situaci pořádně sledovat a nemohu vyloučit, že bude-li tato situace dále eskalovat a nedojde-li do dubna ke smírnému řešení, pak těžko lze pozvat na návštěvu člověka, kterému na ulicích hlavního města umírají lidé, a to nejenom demonstranti, ale i policisté," vysvětlil Zeman.

Úkolem každého politika je podle něj především zajistit ve své zemi alespoň elementární klid.

Prezident také připomněl, že ukrajinský prezident byl pozván na jarní summit Východního partnerství Evropské unie v Praze ještě předtím, než nepokoje začaly. Janukovyč mu v té době také osobně garantoval, že podepíše asociační dohodu.

O nutnosti zvážit zrušení návštěvy hovoří i Zaorálek, Sobotka je dokonce přesvědčen, že chystané sankce se týkají právě i Janukovyče.

Zeman ve středu zopakoval, že nejvhodnějším řešením celé situace by byly předčasné parlamentní i prezidentské volby.

"Dokonce tento názor je umocněn právě vysokým počtem mrtvých. Víte, v angličtině bylo takové přísloví 'ballots not bullets', což znamená 'volební lístky, nikoliv kulky'. Byla to slovní hříčka založená na podobnosti těchto dvou slov, takže přál bych si, aby lidé na Ukrajině vhazovali volební lístky do uren, a nikoli aby oni sami končili v těch urnách," řekl v Jihočeském kraji Zeman.

Na volbách jako nejlepším řešení se shodla i vláda, Ukrajina podle Zaorálka potřebuje přechodný aparát, který by neutralizoval celou situaci.

Netrestat obyvatele Ukrajiny

Na tvrdé reakci se shodla i vláda. Zaorálek ve čtvrtek míří do Bruselu, od vlády dostal mandát, aby zde prosazoval selektivní sankce vůči Ukrajině.

"Ty události na Ukrajině jsou skutečně otřesné a je dost těžké se srovnávat s tím, že v zemi, která je nám takto blízká, na hranicích EU, dochází k událostem, které jsou plné krve a utrpení," vysvětlil Zaorálek.

Připomněl, že nemocnice jsou přeplněné zraněnými lidmi a není v nich bezpečno. Vnikají do nich totiž jednotky, odpojují zraněné od přístrojů a unášejí je pryč. "To vše dokazuje, že současná vládní administrativa zůstala hluchá," dodává.

Vláda se podle něj shodla na jasném závěru. "Není možné akceptovat možnost, aby mohli do členských států EU přijet lidé, kteří za to nesou odpovědnost. Ta je na straně vládní administrativy, která se rozhodla řešit situaci násilím, odezva je proto stejně tvrdá," vysvětlil.

"Nesouhlasil bych s plošným uplatněním, nechci trestat obyvatele Ukrajiny, prosazuji selektivní přístup," dodal. Dalším řešením by kromě selektivních sankcí mohlo být i zmrazení účtů těchto lidí.

Zaorálek: vlna uprchlíků nehrozí

Ministr prohlásil, že vláda ve spolupráci s ministerstvem vnitra začala zpracovávat programy pro případ, že by došlo k rostoucí vlně migrace z Ukrajiny. Zatím tomu ale ovšem nic nenaznačuje.

Pracuje se také na programech humanitární péče, Češi již na Ukrajinu vyslali například lékařský tým.

"Děláme cokoli pro to, abychom jim pomohli nebo je přijali tady, pokud tedy budeme mít potvrzeno, že nejsou součástí těch represivních složek," dodal

Tak to vypadá na Ukrajině, podívejte:

Ostatní ministři se ve středu ještě před jednáním vlády shodli na tom, že situace je velmi vážná. "Na Ukrajině začala občanská válka. Režim se pravděpodobně v současné době snaží nasazením armády převzít kontrolu," konstatoval Chovanec.

Nevyloučil, že Česko přijme větší množství Ukrajinců, pokud se ve východoevropské zemi zhorší humanitární situace.

Miroslav Kalousek prohlásil, že zadal advokátní kanceláři, aby zpracovala podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství ČR a příslušným institucím EU, aby prošetřily, zda se prezident Janukovyč nedopustil zločinů proti lidskosti.

 

Právě se děje

Další zprávy