Zeman končí v ČSSD. Kvůli Paroubkovi

Martina Macková
21. 3. 2007 19:05
Praha - Bývalý premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman se rozhodl ukončit členství v ČSSD. Uvnitř: ANKETA, VŠE O SJEZDU ČSSD I KAUZE ALTNER

"Potvrzuji, že jsem se tak rozhodl," řekl Miloš Zeman v telefonickém rozhovoru s Aktuálně.cz.

Důvodem je, že se dozvěděl o tom, že trestní oznámení v kauze Altner na něj, podané Jaroslavem Novákem, měl iniciovat sám předseda ČSSD Jiří Paroubek.

S tím, že tak učinil prostřednictvím Jaroslava Tvrdíka, doplnil Zeman.

Paroubek: Je to zoufalá snaha ovlivnit sjezd

Jaroslav Tvrdík takové obvinění pro Aktuálně.cz kategoricky odmítl: "Je to absolutní lež," uvedl.

Jiří Paroubek je přesvědčen o tom, že Zemanovo rozhodnutí je vedeno snahou negativně ovlivnit nadcházející volební sjezd v Brně. "Je to poslední zoufalá snaha ovlivnit nastávající sjezd ČSSD. Myslím, že neunesl tíhu své odpovědnosti za podpis pro ČSSD zcela nevýhodné smlouvy s advokátem Altnerem," prohlásil Paroubek v online rozhovoru na webových stránkách sociální demokracie.

ČTĚTE VÍCE O VÍKENDOVÉM SJEZDU ČSSD

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Podle něj vede Zeman otevřený boj proti němu i sociální demokracii. "Pokud zabrání on a jeho věrní projektu modernizace, sociální demokracie v příštích volbách shoří," věští Paroubek, který dnes Zemana písemně požádal, aby objasnil okolnosti vzniku smlouvy s advokátem Altnerem.

Zemana budou zřejmě následovat další

Zeman zatím neučinil formální krok k tomu, aby své členství v ČSSD ukončil. Správně by měl o svém úmyslu informovat předsedu místní organizace v Novém Veselí, kde je nyní řadovým členem. "Může to udělat i ústně nebo může požádat o pozastavení členství, což naše stanovy umožňují," řekl Aktuálně.cz tajemník okresní organizace Žďár nad Sázavou Petr Krčál.

Miroslav Zita, který vede místní organizaci ČSSD, zatím Zemanovo oficiální rozhodnutí nečetl. Večer však reportérce Aktuálně.cz potvrdil, že rezignační dopis skutečně existuje.

V domluvený čas šel Zita domů za Zemanem, aby si vyjasnili situaci. "Před domem ale čekala řada fotografů, což mě rozčílilo, tak jsem Zemanovi zavolal," řekl Aktuálně.cz Zita. "Nemá to rád a já bych nerad přišel o kamaráda. Po telefonu mi řekl, že dopis, ve kterém se vzdává členství ve straně opravdu existuje."

Zita proto chce do čtyř dnů svolat členskou schůzi, na které by se mělo sejít všech 12 členů místní ČSSD. Někteří jsou podle Zity členy "jen" kvůli expředsedovi. "Je tady oblíbený, nechceme, aby se o něm špatně mluvilo. Je to nechutné," dodal.

Očekává, že se místní organizace rozpadne. "Bude stačit, pokud se sedm vzdá funkce, pak organizace zanikne automaticky," řekl Zita. "Věřím ale, že půjdou všichni. Je to taková špinárna, co Zemanovi provedli."

Zita také uvedl, že se bude snažit ještě Zemana přemluvit, zda nechce přeci jenom ve straně zůstat.

O jeho záměru měl představu už v úterý: "Mluvil jsem s ním včera a naznačoval, že pokud se to potvrdí, odejde," řekl Aktuálně.cz rozhořčený Zita.

Tvrdík: Nováka neznám

Právě Zeman podepisoval za sociální demokracii smlouvu s Altnerem o zastupování ve sporu o Lidový dům. Altnerovi se jej povedlo pro stranu vysoudit a učinil z ní tak zřejmě nejbohatší stranu. Nyní se pře o svůj honorář. S úroky a pokutami žádá bezmála dvacet miliard korun.

Jaroslav Novák, známý pod přezdívkou Večerníček, podal trestní oznámení v pondělí poté, co se dozvěděl, že se k témuž kroku údajně chystá ČSSD.

"Pana Nováka jsem nikdy neviděl. Nehovořil jsem s ním, ani jsem oznámení nijak neinicioval," dodal Tvrdík.

Jaroslav Novák podal trestní oznámení na bývalého předsedu ČSSD z toho důvodu, že nechtěl, aby ho strana předběhla. "Trestní oznámení jsem podal, když jsem zjistil, že tam mohl být spáchán trestný čin. I když ani na chvilku si nemyslím, že by to pan Zeman udělal vědomě," vysvětlil Novák své důvody deníku Aktuálně.cz.

"Věnuji se podobným kauzám, zvlášť když se o ně přestávají zajímat novináři. Takhle jsem třeba jako první podal trestní oznámení na tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka po policejním zásahu proti účastníkům akce CzechTek," říká Novák.

Jaroslav Novák Večerníček je šéfredaktorem tištěného čtvrtletníku Pivní magazín. Ten vydává spolu se svým přítelem Tomiem Okamurou, známým podnikatelem v cestovním ruchu.

Podle ČTK Novák chystá další oznámení na všechny předsedy strany, kteří nastoupili do funkce po Zemanovi, včetně Jiřího Paroubka.

Škromach: Jsou to pletichy

"Považoval bych za velmi nešťastné pro ČSSD i Miloše Zemana, kdyby vystoupil ze strany. Myslím, že jsou to pletichy šířené před sjezdem. Nedokážu si představit, že by někdo z vedení strany něco takového udělal. Ten pán podává trestní oznámení jak na běžícím páse," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. 

Na otázku Aktuálně.cz, zda Zeman podnikne nějaké další kroky jakkoli související s kauzou Altner, bývalý šéf ČSSD odpověděl: "Ne, nevidím důvod." 

Foldyna: Paroubek by si to měl se Zemanem vyříkat

Člen vedení ústecké ČSSD Jaroslav Foldyna považuje za nezbytné, aby si Miloš Zeman s Jiřím Paroubkem problém vyříkali. "Politik Paroubkova formátu by měl dokázat se postavit tváří v tvář Miloši Zemanovi a vyřešit si s ním, jak to bylo. Přimlouval bych se za to, aby Zeman v době, která pro stranu není lehká, neodcházel. Je to člověk, kterého si vážím," řekl Foldyna Aktuálně.cz.

Zároveň připustil, že pokud by se zapojení Paroubka do trestního oznámení prokázalo, bylo by to vážné.

 

Právě se děje

Další zprávy