Zeman: Jmenuji Sobotku, teprve pak se sejdu s ministry

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
13. 1. 2014 13:45
Vládu chce prezident Miloš Zeman jmenovat do konce ledna
Miloš Zeman si chce před jmenováním vlády promluvit se všemi budoucími ministry.
Miloš Zeman si chce před jmenováním vlády promluvit se všemi budoucími ministry. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman zahájí schůzky s kandidáty na ministry až poté, co jmenuje šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem a dostane od něj návrh na složení kabinetu.

"Pan prezident si začne kandidáty zvát až po oficiálním předání návrhů na členy vlády," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman hodlá Sobotku jmenovat v pátek, není ale jisté, zda už při této příležitosti seznam kandidátů na ministry obdrží.

"Na termínu předání návrhů na členy vlády se dohodnu v pátek s panem prezidentem, může to být velmi rychlé, v řádu několika dnů," uvedl pro Aktuálně.cz Sobotka.

Zeman, který avizoval, že by rád vládu jmenoval do konce ledna, se tak s prvními kandidáty sejde nejspíše až příští týden. Zatím žádného z nich nekontaktoval. "Pozvání jsem nedostal a neočekávám, že bude dříve než příští týden," uvedl například Milan Chovanec, který se má stát ministrem vnitra.

"Není to časový problém, pan prezident během dne zvládne více schůzek," dodal Ovčáček.

Prezident v pátek uvedl, že nemusí jmenovat každého, koho mu Sobotka navrhne a zveřejnil také výhrady k některým kandidátům. Mezi nimi byl právě Chovanec, u kterého Zeman zpochybnil studia na plzeňských právech.

Neodbornost i bezpečnostní riziko

Výhrady směřovaly také na budoucího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který v roce 2001, kdy působil na ministerstvu financí jako náměstek, nedostal bezpečnostní prověrku NBÚ. Zeman kritizoval i Jiřího Dienstbiera, který před časem zvažoval možnost zároveň kandidovat do Evropského parlamentu.

Martin Stropnický z hnutí ANO zase podle prezidenta není odborníkem, který by mohl vést ministerstvo obrany. Kritiku schytal i kandidát, který podle Zemana nepublikoval dostatečný počet článků v odborných časopisech. Podle vedení ČSSD Zeman mířil na možného ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

 

Právě se děje

Další zprávy