Rekordman Sobotka se dočká, Zeman jej v pátek jmenuje

Domácí Lucie Stuchlíková Domácí, Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 10. 1. 2014 14:15
Sobotka prezidentovi donese odpoledne na Hrad podepsanou koaliční smlouvu.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf sociálních demokratů a vítěz voleb Bohuslav Sobotka, který se už stal rekordmanem v počtu dnů, po které čeká na jmenování premiérem, (konkrétně je to 75 dní), se dočká.

Prezident Miloš Zeman v pátek oznámil, že jej za týden - v pátek 17. ledna - ministerským předsedou jmenuje.

Zda jmenuje i vládu ve složení, v jakém ji navrhují koaliční strany, ovšem nepotvrdil. "Pokud jde o to, koho budu a nebudu jmenovat, myslím si, že je to předčasná otázka," uvedl prezident.

Se všemi kandidáty na ministerské posty se chce do konce ledna sejít, aby si vyslechl jejich plány na vedení resortů. Už nyní ale k nominacím uvedl několik výhrad.

"Ministr, který o svém resortu nic neví, by neměl být ministrem," řekl Zeman s tím, že laickost v resortech, kde jsou čerpány evropské dotace, může neodborností ministra zavinit velké škody.

Prezident nikoho konkrétně nejmenoval, již dříve ale za nedostatečnou odbornost kritizoval například adepta na ministra obrany Martina Stropnického

Jako druhou výhradu uvedl Zeman pochybně získaný vysokoškolský titul. Opět nejmenoval, přesto je jasné, že poukazuje na bakalářský titul z plzeňských práv Milana Chovance, který je kandidátem na ministra vnitra.

Chovanec se brání tím, že okolnosti svého vzdělání již několikrát vysvětlil. "Okolnosti mého studia byly opakovaně na moji žádost prověřeny. Naposledy současné vedení ZČU konstatovalo, že jsem studium absolvoval a zakončil v souladu s předpisy," uvedl Chovanec s tím, že přesto po dobu strávenou ve veřejných funkcích titul neužívá.

Třetí výhrada byla směřována na budoucího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který v roce 2001, kdy působil na ministerstvu financí jako náměstek, nedostal bezpečnostní prověrku NBÚ.

Neobvyklá podmínka: vědecké publikace

Prezident zkritizoval také fakt, že jeden z nominantů má zároveň vést kandidátku do evropských voleb. Narážel tak na Jiřího Dienstbiera, který se má stát ministrem pro legislativní radu vlády a lidská práva.

Kritiku schytal i kandidát, který podle Zemana nepublikoval dostatečný počet článků v odborných časopisech. "Tam kde nebyl zaznamenán jediný článek v impaktovaných časopisech oboru, tam jsem vyjádřil své pochybnosti, protože v tomto případě publikační činnost je rovněž jistým indikátorem kompetenci," uvedl Zeman.

Podle vedení ČSSD jde o Lubomíra Zaorálka, jenž se má stát ministrem zahraničí.

Zeman naopak pochválil kandidátku hnutí ANO na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Příznivě se vyjádřil také o dalším návrhu hnutí, a sice o obsazení resortu dopravy. Ten má řídit Antonín Prachař. Adepta na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) označil za "popletu", pro funkci je prý ale kompetentní.

Již ve středu v rozhovoru s agenturou Reuters slíbil, že novou vládu jmenuje do konce měsíce. Ještě v pátek odpoledne se kvůli tomu sejde se Sobotkou, který Zemanovi současně předá podepsanou koaliční smlouvu.

O tom, se kterými kandidáty by Zeman mohl mít problém, se spekulovalo již dříve. Předseda Senátu Milan Štěch minulý týden po schůzce se Zemanem prohlásil, že prezident má výhrady ke kandidátům všech stran.

V poslední době se hovořilo o sociálních demokratech Jiřím Dienstbierovi a Lubomíru Zaorálkovi, lidovci Marianu Jurečkovi a Martinu Stropnickém z hnutí ANO.

Vláda už čeká 76 dnů

Zemanovy výhrady už v pátek ráno projednalo grémium ČSSD. Podle Zaorálka připomínky nebyly fatální a koalice bude za svými kandidáty stát.

"Do této chvíle jsme neslyšeli žádnou výhradu nebo se nerýsuje nic, co by působilo tak závažně, že by to vedlo nejen nás, ale i koaliční partnery k tomu, že by složení vlády nějak přehodnocovali," řekl novinářům po grémiu Zaorálek.

Podle kandidáta na ministra školství Marcela Chládka sdělil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka výtky i jednotlivým kandidátům. On sám mezi nimi podle svých slov nebyl.

Grémium se zabývalo i přípravami na převzetí vlády, podle Zaorálka by kabinet do dvou týdnů od jmenování mohl připravit své programové prohlášení.

Zeman se v pátek odpoledne ve čtyři hodiny sejde přímo se Sobotkou. Ten od schůzky očekává "s vysokou pravděpodobností stanovení termínu pro nezbytné ústavní kroky prezidenta, tedy jmenování premiéra a následně celé vlády".

Šéf ČSSD na jmenování premiérem čeká včetně pátku již 76 dnů, což je v historii České republiky zatím nejdelší doba, která uplynula od sněmovních voleb, aniž byl prezidentem jmenován nový ministerský předseda.

 

Právě se děje

Další zprávy