Zeman se jmenováním Sobotky počká na rozhodnutí ČSSD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 12. 2013 19:00
Pokud se bude konat referendum, jmenuje premiéra nejdříve v polovině ledna.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman oznámil, že se jmenováním Bohuslava Sobotky premiérem vyčká, než návrh vlády projedná sociální demokracie. Předseda ČSSD to potvrdil po schůzce s prezidentem, která prvně proběhla na Pražském hradě. 

Pokud ústřední výkonný výbor strany, který se sejde příští sobotu, doporučí vnitrostranické referendum, bude Sobotka jmenován nejdříve v polovině ledna. Pokud by se ale referendum nekonalo, prezident ke jmenování přikročí do konce roku.

Zeman také uvedl, že po vznikající vládě nebude vyžadovat podpisy jednotlivých poslanců, bude mu stačit prohlášení předsedů koaličních stran. Prezident také nevylučuje, že odmítne některé kandidáty do vlády navržené Bohuslavem Sobotkou. Ústava mu to prý dovoluje. Důvody odmítnutí by pak sdělil premiérovi, nikoliv médiím. Ke stínovému ministrovi zahraničí za ČSSD Lubomíru Zaorálkovi, o jehož nejmenování se spekuluje, se v rozhovoru s ČTK konkrétně vyjádřit nechtěl.

"Tak za prvé, je naprosto jasné, že podle ústavy prezident jmenuje nejen premiéra, ale i vládu, a pokud je duševně příčetný prezident, tak se samozřejmě zajímá i o personální složení této vlády," nechal se slyšet Zeman. Z komentáře k ústavě z roku 1997 od právníka Dušana Hendrycha přitom podle něj jasně vyplývá možnost kandidáty odmítnout.

Komplikace Zaorálek

V médiích už se objevily spekulace, že by prezident mohl odmítnout jmenovat Lubomíra Zaorálka (ČSSD), o kterém se předpokládá, že by se měl ujmout ministerstva zahraničí.

Dva na sobě nezávislé zdroje z okruhu přátel, s nimiž prezident politickou situaci konzultuje, redakci Aktuálně.cz potvrdily, že se Miloš Zeman už několik týdnů připravuje na variantu, že některého z navržených ministrů odmítne. 

Čtvrtá schůzka

Sobotka ve čtvrtek již počtvrté jednal s prezidentem. Informoval jej o pokroku ve vyjednávání, jehož dosáhli sociální demokraté spolu s hnutím ANO a lidovci. Trojice pravděpodobných koaličních partnerů v tomto týdnu i s pomocí expertních týmů dál hledá programovou shodu a v úterý také poprvé diskutovala o možném rozdělení vládních postů.

Sobotka už dříve uvedl, že chce Zemanovi jména kandidátů do vlády sdělit ještě předtím, než bude jmenován premiérem. Zároveň ale řekl, že návrh, který nakonec předloží, nebude návrhem prezidenta, ale návrhem koalice.

Dohoda na znění koaliční smlouvy by podle Sobotky mohla být v případě příznivého vývoje již v polovině příštího týdne, jmenování vlády očekává nejdříve na přelomu roku.

 

Právě se děje

Další zprávy